7 de cada 10 espanyols prefereixen la cuina tradicional (i saludable)

Si bé la feina i els quefers diaris han portat a molts espanyols a apostar pel menjar precuinat i els serveis a domicili, la veritat és que la majoria d’ells són fidels a la cuina tradicional i sana. Així ho revela l’últim estudi elaborat pel comparador d’assegurances de salut Acierto.com (www.acierto.com), que revela quins són els nostres plats favorits i altres qüestions relacionades amb els nostres hàbits alimentaris.

Així, el 47,5% dels participants de l’estudi es va decantar per la truita de patates com a plat estrella, mentre que el 27,8% va preferir la paella. A aquesta li segueixen de prop el cocidot madrileny (10,7%), el gaspatxo andalús (7,8%) i altres àpats propis de la gastronomia tradicional com les llenties (6,1%). Però, quantes calories tenen i com de saludables són? El cocidot és el més calòric -un plat conté unes 500 calories-, mentre que un de paella en té 379. Les llenties n’aporten unes 320 per ració, enfront de les 149 calories d’una porció de truita i les 46 del vas de gaspatxo.

Però no només cal tenir en compte l’aportació energètica, sinó el tipus d’aliments amb els quals s’elaboren, els greixos, etcètera. De fet, tant la paella com el gaspatxo són menjars tremendament sans i molt complets. Així com les llenties (especialment si substituïm el xoriço per pernil serrà o similar). Aposten per l’oli d’oliva (que aporta àcids grassos monoinsaturats, polifenols i vitamines) així com per les llegums (riques en proteïnes, frutooligosacáridos i altres), els cereals (una excel·lent font d’hidrats de carboni) i les verdures (font de vitamines , minerals i fibra). Si ens centrem en la truita de patates, però, caldria remarcar que podem cuinar-la d’una manera més lleugera: preparant-les a la vaporera o el forn en lloc de fregint-les. En definitiva i tornant al quid de la qüestió: un tipus de cuina que s’emmarca dins de la dieta mediterrània i que pot convertir-se en el quilòmetre 0 de la salut.

Tenir un IMC elevat, motiu de rebuig per a les asseguradores
I és que alimentar-se correctament és clau per tenir una salut a prova de bomba; alguna cosa molt valorada per les assegurances de salut. El motiu? Que aquest tipus de clients suposen una menor despesa sanitària. Per desgràcia, més de la meitat dels espanyols tenen sobrepès i 1 de cada 6 és obès. El curiós és que el 80% de qui pateix aquesta malaltia ho ignora. Un punt en el qual cal comentar que són moltes les asseguradores que acaben rebutjant a clients que superen un determinat IMC (superior a 33-34, encara que depèn de l’entitat). “També cal tenir en compte que els assegurats amb problemes de sobrepès acabaran anant amb més assiduïtat a la consulta del metge; cosa que, per exemple, haurien de revisar si tenen contractada una pòlissa amb copagament perquè no els surti car, comenta Carlos Brüggemann , cofundador de Acierto.com “.

No obstant la taxa de sobrepès, l’informe també revela que a gairebé el 62% dels espanyols els preocupen les calories que ingereixen: el 54% intenta portar una dieta equilibrada per compensar-ho, i un escàs però no menys alarmant 8% assegura que compta les calories dels seus plats. Una cosa que podria acabar derivant en problemes alimentaris més greus. D’altra banda, més de la meitat dels enquestats assegura haver-se posat a dieta alguna vegada (el 58%). El 24% ho va fer en una ocasió puntual, mentre que el 18,5% durant l’últim any. El 16% de la mostra estava a règim durant l’enquesta. “En tot cas, en el procés de posar-se a dieta resulta clau la figura d’un professional especialitzat, d’un nutricionista que ens orienti i ens inculqui bons hàbits alimentaris sense posar la nostra salut en joc”, comenta Brüggemann.

Espanya, país de bars
Tornant a la cuina tradicional espanyola i malgrat com de sana que resulta, la veritat és que també requereix de certa dedicació i alguns coneixements bàsics. De fet i segons les dades a què ha tingut accés el comparador, només la meitat dels homes espanyols afirmen saber cuinar (enfront del 85% de les dones); i el negoci del menjar a domicili es troba en plena ebullició -Mou al voltant de 500 i 600 milions d’euros a l’any i ha patit un increment del 7% respecte l’any anterior-. Si ens centrem en el temps i tenint en compte que al 70% li agrada cuinar, només 1 de cada 10 té temps de fer-ho.

D’altra banda, són molts els que gaudeixen d’aquests menjars fora de casa. Tants, que els espanyols gasten uns 1.900 euros de mitjana a l’any en bars, cafeteries i restaurants. I no és d’estranyar si tenim en compte l’ampli ventall d’opcions que ofereix el nostre país: fins a 260.000 bars (un per cada 175 persones); i que els situa al capdavant dels països amb major densitat d’establiments d’aquest tipus del món. Així mateix, cal comentar que, fins i tot fora de casa, seguim preferint la cuina tradicional espanyola -especialment la mediterrània-, l’opció preferida per 1 de cada 7 enquestats. En tot cas, els espanyols no només van al bar, sinó que el turisme gastronòmic i les opcions gourmet estan vivint el seu moment més dolç.

Tal és així, que fins al 42% dels enquestats va afirmar haver anat a un restaurant gurmet. El 17,5% va assegurar que no, però que li encantaria fer-ho. Les dades de l’estudi també llancen llum sobre l’assiduïtat amb què visiten aquests locals per a “paladars sofisticats”: el 40% diu fer-ho habitualment o un cop cada tres mesos. No obstant això, no és l’únic tipus de “gastronomia” que ha crescut, ja que les comandes mitjanes en restaurants en centres comercials s’han incrementat un 4,7% aquest últim any. Independentment del tipus de local, això sí, fins al 76% prefereix l’estiu per acudir-hi, mentre que el 14% triï la primavera, el 7% l’hivern i el 3% a la tardor.

TOTES LES NOTÍCIES