Protecció Civil de la Generalitat manté l’Emergència del Pla INUNCAT per les afectacions causades per la crescuda i desbordament en alguns punts de diversos rius a la Val d’Aran i la previsió de pluges intenses a l’Alt Pirineu. En les darreres hores han caigut a la zona de Vielha 114,9 l/m2. Cal retrocedir tres dècades per trobar un registre de pluja superior al d’aquest dimarts. Segons les dades històriques disponibles, que cobreixen bona part del segle XX, en els aiguats del 7 de novembre del 1982 es van enregistrar 169,5 mm, l’únic registre diari de precipitació superior als 100 mm.

Els cabals dels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana han arribat als 160 i als 190 metres cúbics per segon de cabal, segons ha informat la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que assegura que els cabals observats a les conques altes d’aquests dos rius, a més del Valira i del Garona han patit una riuada sobrevinguda i “extraordinària” amb un període de retorn d’entre cinc i deu anys. Els cabals que s’estan registrant en aquesta zona són els màxims de l’episodi, afirma l’organisme, ja que aquesta tarda començaran a estabilitzar-se. Els embassaments de Tabascan, Talarn, Terradets i Camarasa es troben per sobre del 95% i el pantà de Riba-roja desembassa 1.400 metres cúbics per segon. El pantà d’Oliana també està desembassant, però amb menys intensitat.

Els aiguats estan ocasionant complicacions en les comunicacions araneses. Per exemple, segons informa l’ACN, s’han produït esfondraments en diferents punts de la C-28 al seu pas pel nucli d’Arties. Un dels esfondraments, que ha deixat un forat de metres de llarg, es troba a la zona direcció el Port de la Bonaigua; l’altre, a la zona direcció Vielha. La riuada manté el nucli d’Arties incomunicat. El desbordament del riu ha obligat a desallotjar unes 200 persones; 30 s’han confinat a l’església del poble, a la part alta, i la resta en establiments turístics. El riu passa descontrolat pel mig del nucli, separant els veïns.

D’altra banda, els municipis del Pallars Sobirà situats a les lleres dels rius Noguera Pallaresa i Noguera de Cardós s’estan preparant davant la possibilitat d’un nou augment del cabal, per la previsió de pluja. Veïns com els d’Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà) han protegit amb sacs d’arena els baixos de les seves cases per evitar que hi pugui tornar a entrar aigua com ha succeït a primera hora del matí. Des de l’Ajuntament s’han construït dics de contenció i també s’ha alertat els veïns per si fos necessari procedir a desallotjar alguna part de la localitat. El consistori té previst habilitar llits al pavelló.

Seguiment del cabal d’altres rius del Pirineu

La Confederación Hidrogràfica del Ebro (CHE) i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han assistit aquest migdia de dimarts a la reunió del consell assessor del Pla INUNCAT que ha presidit el conseller Ramon Espadaler. De moment, el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) fa el seguiment de l’estat dels embassaments per si cal augmentar l’obertura de comportes. L’ens de Protecció Civil està en comunicació amb la companyia ENDESA Producción.

D’altra banda, la Generalitat també està duent a terme el seguiment de l’evolució dels cabals dels rius de l’Alt Urgell, la Noguera i la Cerdanya i s’ha demanat als Ajuntaments de la zona que informin puntualment de qualsevol incidència i prenguin les mesures preventives oportunes.

Aquest és el cas del de la Seu d’Urgell, on el riu Segre, al seu pas pel municipi té un cabal de més de 45 m3/s, i la Valira baixa d’Andorra amb més de 110 m3/s. Això significa que al Mesclant de les Aigües, on s’uneixen els dos rius, es registra un cabal de més de 145 m3/s.

Recomanacions

Protecció Civil ha demanat restringir a l’Alt Pirineu l’ús del mòbil per no saturar la xarxa i prioritzar l’ús de la telefonia fixa a trucades imprescindibles. També es reitera que la població no ha d’aproparse a les lleres dels rius i que cal fer cas de les indicacions de les autoritats.

Encara hi ha 4.000 abonats sense llum, sobre tot a Vielha, i manca subministrament de gas en alguns punts de la capital aranesa. Les carreteres tallades en ambdós sentits per les inundacions, segons el Servei Català de Trànsit, són la N-141 entre Bossost (N-230) i la frontera francesa (Bossost); la C-13 entre la Guingueta i Esterri; la N-230 des de Vielha a la frontera francesa (N-125) a Vielha e Mijaran; la C-147 d’Esterri a Alòs d’Isil (Esterri d’Àneu); i la C-28 de Vielha a Arties (Naut Aran).

Evacuacions

Mossos d’Esquadra i Pompiers d’Aran i Bombers de la Generalitat han evacuat diverses zones properes als rius a diferents municipis (Vielha, Tredós, Arties, Viella, Bossost, Mijaran, Espot i Naut Aran) cap a zones més altes. Un total de 260 persones han estat reallotjades fins que passi la situació de risc.

Hi ha unes 10 persones aïllades a Aidí-Llavorsí, però en bon estat. No hi ha coneixement de persones ferides. La Creu Roja de Catalunya té 100 llits preparats a Sort per si cal acollir més població.

Reforços

Els Bombers de la Generalitat han enviat a la zona 1 helicòpter i 16 dotacions terrestres, entre els quals hi ha efectius del grup subaquàtic i de muntanya del GRAE (Grup d’Actuacions Especials). A més, també s’han activat dues dotacions de la Unitat de Suport Logístic amb el Centre de Comandament de Bombers (CCB), el repetidor mòbil de la xarxa rescat per si fallen les comunicacions. Hi treballa també el cap operatiu de la Sala Central dels Bombers.

Per part dels Mossos d’Esquadra hi ha a la zona dotacions de seguretat ciutadana, l’Àrea Regional de Recursos Operatius ARRO, de trànsit i la unitat de muntanya., que treballen en talls de trànsit i ajudant a les evacuacions. Hi ha una trentena de dotacions entre cotxes patrulla i furgonetes amb més de 80 mossos treballant.

El SEM també ha reforçat les seves dotacions a la zona: 3 unitats de reforç preventiu dels serveis especials repartides pel territori i les unitats territorials habituals en situació de servei.

Els municipis que han activat els seus plans municipals de Protecció Civil són Naut Aran, Rialp, Camarasa, Tremp, Llavorsí, Les, Espot, Sort i La Pobla de Segur. Protecció Civil de la Generalitat ha activat efectius d’Operacions Territorials cap a la zona.

Afectacions centres educatius i transport escolar

Al Pallars Sobirà hi ha 19 rutes escolars anul·lades i 207 alumnes afectats als centres de Ribera de Cardós, Esterri, Llavorsí, Alins, Tavascan i la ruta de Tavascan a Sort.

Foto: Gencat