50 anys de la CASS a través de l’arxiu de la seva documentació

Actualment molts dels procediment amb la CASS, com els certificats mèdics, els fulls de cotització o els anomenats fulls grocs, es tramiten per via telemàtica. Ara que l´entitat fa 50 anys vol celebrar-ho amb una mirada al passat quan el paper era imprescindible.

L´evolució del carnet d´afiliat de la CASS des de l´any 1972 és una mostra de l´avenç que s´ha fet en matèria tecnològica. El 1968 va néixer la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Aviat signarien convenis amb França i Espanya com el que es pot veure en una de les vitrines.

Eren èpoques en què els registres d´altes i baixes es feien a mà com molts d’altres procediments.

En la petita exposició que es pot visitar a la planta baixa de l´edifici hi ha el llibre de registres de l´any 69-70. Els primers noms a aparèxier van ser els dels impulsors de la CASS.

També hi ha documents d´extractes de deutors, convocatòries de declarants o butlletins de salaris de diversos anys.

Per bé que la documentació en paper està digitalitzada, es guarda l´original. Amb tot, l´únic que es guarda de per vida és el full de cotització, segons explica el cap de l’àrea d’arxiu i suport de la CASS, perquè prova el que hem guanyat i els punts que tindrem per a la pensió de jubilació.

Els temps canvien i desapareixen conceptes com el full de malaltia anomenat groc pel color del paper i el descompte de prestacions que hi anava associat, un tràmit que ara s´envia telemàticament i es retorna per transferència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada