4a edició de “L’autor i la seva obra”, amb Robert Pastor

Organitzat per l’Associació d’Escriptors del Principat d’Andorra (AEPA), la setmana passada, es va fer la 4a edició del programa “L’autor i la seva obra”, que va tenir com a protagonista el periodista  i escriptor Robert Pastor. L’autor va fer especial menció als seus inicis al Diari d’Andorra, un fet que es va produir precisament  l’any de la Constitució Andorrana, el 1993.

L’escriptor ens va detallar el seu currículum literari i professional, així com un anecdotari de les seves vivències principalment a Andorra. El seu assaig sobre les Bruixes, que va editar el Consell General amb el títol de “Aquí les penjaven”, constitueix un documentat recull de les Actes dels procesos judicials del Tribunal de Corts (AHN), sobre les dones condemnades per bruixeria, l’última a La Cortinada, l’any 1621 . Aquesta interessant  obra, que implica una gran dosi de recerca, va ser reconeguda amb el premi Principat d’Andorra de l’any 2003 dotat pel M.I. Consell General. Estem parlant d’un autor que  a part del periodisme a diferents indrets, ha publicat a l’entorn d’una setzena de llibres.

Quant als llibres publicats anteriorment  en castellà, s’han de destacar: “Estatuto  Vasco” escrit conjuntament amb Kepa Bordegari, “ Apala Askatu… de maldito a héroe “(1977),  Euskadi,!no os importe matar! ”(1978), i “Euskalherria en Venezuela” (1979). La majoria publicats per Ediciones Vascas (EV) Argitaletxea.  Entre la seva diversa  producció  literària Robert Pastor ja havia guanyat el premi Ciutat de Vitoria d’assaig del 1983 amb la novel·la “Ynesa de Gaxen  y otras cinco brujas” basant-se en les actes de l’Ajuntament  d’aquella localitat i datades a l’any 1617. També dins la col·lecció Jakin, Pastor va publicar “Ciudadanos: Guipuzcoa”.  En l’Apartat de Biografies, va escriure la de l’esportista basc  “Iñaki Perurena” (1986), a través de l’editorial “Baroja” amb la qual  l’any 1981 ja havia publicat la que seria considerada la seva segona obra literària, que va ser en format de recull de relats amb el títol de “Cuentos”.    

L’any següent de la seva arribada a Andorra, Robert  Pastor ja va obtenir un accèssit al premi Grandalla de poesia de l’any 1994 de la Nit Literària Andorrana  amb el poemari “Mai no tornaràs a Itaca, Ulisses”, en el qual l’autor ens fa reviure els personatges clau com Penèlope i Telèmac. En aquesta obra Pastor canta el seu propi “cant de les sirenes” i transforma l’Odissea  en una forma de vida, segons paraules textuals del propi autor.  A part dels nombrosos volums,  tant es castellà  com en català, Robert Pastor també va publicar a la col·lecció “Originals del Diari d’Andorra”, el poemari  “Entre l’aigua i la pedra”, dedicat als paisatges andorrans.  Aquest llibre de poemes va ser precisament la primera obra que l’autor  va escriure en català .

En una altra línia, Pastor ha presentat recentment en format de narrativa “Perdut i altres narracions de les Valls”, un recull de quinze relats de diferents gèneres i estils, tots localitzas a Andorra i que ha estat  publicat per ANEM editors (gener 2017).

Finalment, i recuperant  el programa  “L’autor i la seva obra” que es desenvolupa a la Cafeteria del Centre Cultural de La Llacuna com a lloc de trobada dels escriptors i aficionats a la literatura, s’ha de dir que continuarà tot l’any 2017 i està  previst que hi participin diversos escriptors i poetes del país. La propera cita serà el dijous dia 20 d’abril amb el Sr. Manuel  Montobbio, autor de diverses obres, tant d’assaig  com de poesia i que aquest  Sant Jordi, també presenta nou llibre.

TOTES LES NOTÍCIES