Exposició de peces artesanals de Vicenç Montané a Andorra la Vella

Aquest dilluns, 18 de febrer del 2013, s’obre al públic, al Punt Informació Gent Gran de la Conselleria de Social, una exposició de treballs de peces artesanals fetes amb fusta i de fotografies d’objectes i mobles restaurats, obra de Vicenç Montané Aldosa, membre del col·lectiu de gent gran de la Parròquia d’Andorra la Vella.

Tot el conjunt del material de les creacions pròpies així com les fotografies de restauracions d’objectes i mobles, cedits per Vicenç Montané, romandran exposats al Punt Informació Gent Gran fins al divendres 29 de març.

 

Jubilació creativa

D’ençà el moment de la seva jubilació, el creador i restaurador comença a desenvolupar el que serà la seva principal afició.

S’inicia en els treballs manuals de fusteria – especialment la talla – i, posteriorment, es dedica molt més a la restauració.

Actualment, Montané ja ha restaurat 15 mobles – entre els quals hi ha el piano de l’Institut de Música d’Andorra la Vella – i ha elaborat centenars de petites peces com guardioles, aparells per tallar llesques de pa (d’invenció pròpia), portatovallons, portallapis, guardioles,…

Vicenç Montané va néixer a Norís, un petit poble del Pallars que forma part del municipi d’Alins. Passà la seva infantesa en aquell poble. Als 16 anys marxà cap a Sort per aprendre l’ofici de paleta. Hi treballà durant uns quants anys, fins que, a conseqüència d’un accident laboral, deixà el seu ofici. A partir de llavors va començar a treballar de guarda jurat i guarda d’un campament de treballadors destinats al Pallars.

No fou fins a l’any 1964 que arribà a Andorra la Vella, per a treballar-hi de repartidor. Aquesta feina la desenvolupà fins al 1972, quan entrà en una entitat bancària andorrana i hi romangué fins a la data de la seva jubilació.

montane-1És en aquest moment que comença amb el que serà la seva principal afició.

S’inicia en els treballs de fusteria manuals – especialment la talla – i posteriorment, es dedica molt més a la restauració.

Actualment ja ha restaurat 15 mobles, entre els quals hi ha el piano de l’Institut de Música, i centenars de petites peces com guardioles, aparells per tallar llesques de pa (d’invenció seva), portatovallons, portallapis, guardioles,…

En aquesta exposició, Montanéç ens hi mostra, tan sols, algunes de les seves creacions. Donada la dificultat per traslladar tots els mobles que ha restaurat, l’exposició recull, a més de les peces petites, una mostra de fotografies dels treballs que ha anat realitzant, il·lustrades amb una petita explicació.

TOTES LES NOTÍCIES