373 donacions de sang en la campanya coorganitzada entre l’Escola Andorrana i la Creu Roja

La sala del Prat del Roure amb donants de sang i professionals sanitaris
La sala del Prat del Roure en una sessió de la campanya de donació de sang. Foto: Creu Roja

La primera campanya de donació de sang de l’any ha assolit un total de 373 donacions, una xifra molt superior a les que es van obtenir en les anteriors campanyes coorganitzades amb les tres escoles de segona ensenyança del sistema educatiu andorrà —Santa Coloma, Encamp i Ordino— (van  ser 328 el 2020 i 192 el 2019). D’aquí cal restar les donacions que es consideren no aptes per diferents motius, anomenades “oferiments”, i s’obté el nombre de donacions aptes, les que permeten efectivament ampliar les reserves de sang per a transfusions. Aquesta xifra és també més alta el 2021 que en les anteriors edicions. El 2019 van ser  170 les dosis recollides, al 2020 van ser 271 i enguany han estat 329. 

En cada edició de la campanya anual que coorganitzen la Creu Roja i l’Escola  Andorrana se supera el centenar de nous donants, de persones que no havien donat  abans. Això equival aproximadament, segons l’any, a entre la meitat i el terç de les  persones que acudeixen a la convocatòria. D’altra banda, en aquesta ocasió els  donants que ho desitjaven podien fer-se gratuïtament un test d’antigen, cosa que van  fer 187, és a dir, la meitat dels donants.  

Aquesta ha estat la tercera campanya de donació de sang impulsada per l’Escola Andorrana. Es tracta d’una acció que culmina el projecte sobre la sang i el sistema circulatori que al llarg de dos mesos fan els alumnes de primer curs de les tres escoles  de segona ensenyança del sistema educatiu andorrà –Santa Coloma, Encamp i  Ordino– i que implica àrees com les Ciències Físiques i de la Natura, Visual i Plàstica i  Llengua Catalana. Durant aquest temps han estudiat el funcionament del sistema  cardiovascular i les funcions vitals de la sang, i han creat el cartell i el lema de la  campanya. El d’aquesta edició era “La voluntat corre per les teves venes”. 

Durant els tres dies de recollida de sang, els estudiants han assumit tasques com donar la benvinguda i fer de guies per als donants, repartir díptics i animar els ciutadans a donar sang, recollir dades estadístiques o fer fotografies de l’acte. El secretari general de la Creu Roja Andorrana, Joan Saurí, ha volgut destacar que “els  alumnes de l’Escola Andorrana van estar molt atents amb tothom i es van comportar de manera professional. S’hi van implicar molt i alguns ens han dit que estan desitjant tenir 18 anys per poder donar sang”

Una altra novetat d’aquesta campanya és que des d’ara els donants poden consultar a  www.donarsang.gencat.cat la seva analítica i el dia que poden tornar a donar sang. Properament, els donants de sang o plasma rebran un correu electrònic informant-los que els resultats estan disponibles al web. Així s’evita l’emissió de més de 7 tones de  CO2 a l’atmosfera. 

La Creu Roja Andorrana agraeix un cop més la col·laboració de tots els que han fet  possible aquesta campanya: les Escoles Andorranes de Santa Coloma, Encamp i  Ordino, el Banc de Sang i Teixits, el Govern, el Comú d’Escaldes-Engordany, el Servei  Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i el Centre Comercial Andorrà – Super U. 

Està previst que enguany se celebrin, com al 2020, quatre campanyes de donació de  sang. Les dates i ubicacions s’estan acabant d’ultimar, però es treballa amb la idea  que tinguin lloc al març, al juny i al setembre.

[do_widget id=category-posts-pro-64]