37 a Nit Literària Andorrana: El Fiter i Rosell de novel·la el va guanyar “Presidi Major” del català Josep Gironès

Per segon any consecutiu, els Petits Cantors d’Andorra dirigits per Catherine Metayer, van obrir la vetllada i després d’un interludi amb “El Cant dels ocells”de Pau Casals, també van cloure la nit a Sant Julià de Lòria,  amb la interpretació de l’Himne Andorrà.

Va presentar l’acte la periodista Rosa Burgos i va presidir l’escenari de l’Auditori Rocafort un dibuix de la il·lustradora Pilarín Bayés que participa a la Nit Literària des de fa molts anys.

Pel que fa als premiats, l’autor del premi més ben dotat de la Nit Literària Andorrana va ser el tarragoní Josep Gironès per la seva novel·la titulada “Presidi Major”. L’obra guanyadora entre altres nou candidates, segons va explicar el propi escriptor, “És un retrat de la societat, la política i el sistema judicial del segle XIX”. Està protagonitzada pel personatge Ramon Balsebre Clua, apodat el coix de Roc, que era un cacic corrupte i sanguinari del segle XIX i a qui Gironès defineix com un perdedor. S’ha de dir que Josep Gironès ja havia guanyat un premi l’any 2008 a Andorra i altres com el “Rovira Virgili” de memòries a Espanya. Tanmateix és autor de diversos treballs que han resultat premiats a Tarragona.

El premi “Fiter i Rosell de novel·la” que ara acaba d’obtenir, està dotat pel Ministeri de Cultura del Govern amb 15.000 euros, que va entregar el Ministre de Cultura, Sr. Albert Esteve. El jurat estava format per l’escriptor Robert Pastor, Enric Canals i Jordi Pasques respectivament. 

 El premi “Principat d’Andorra de Recerca Històrica” dotat pel Consell General, i en el qual s’havia presentat un sol aspirant, va quedar desert.

 nit literaria

El premi “Grandalla de Poesia”, dotat per Crèdit Andorrà amb 3.500 euros, se’l va endur Joan Asbert , amb el recull “Poesia Models”. L’autor ja havia estat guardonat en l’anterior edició de la Nit Literària 2013, amb el recull poètic titulat “Amanida de fruites”.

El premi de “Teatre” dotat per Crèdit Andorrà va resultar desert per manca de qualitat de les obres presentades tal com va exposar el jurat corresponent.

Seguidament el premi “Sant Carles Barromeu de contes i narracions” dotat per MoraBanc amb 5.000 euros, el va guanyar la periodista i escriptora Rosa Pagès Pallisé amb un relat titulat “L’error”.

El Premi “Sant Miquel d’Engolasters d’assaig literari” dotat per Joan Escaler Calva amb 2.000 euros el va guanyar l’obra “La poesia catalana i el silenci…” un assaig presentat per Josep Maria Sala-Valldaura. L’autor va parlar de l’estreta relació entre la paraula i el silenci i va glosar i exposar el seu assaig amb una documentada eficiència.

El premi “Tristaina de periodisme”, dotat per Andimesa, amb 1250 euros, el va guanyar Ràdio i Televisió d’Andorra per l’aprofundit i extens “Reportatge de la visita del copríncep francès François Hollande”( juny 2014). Tanmateix s’ha de dir que els treballs escrits no poden competir amb els audiovisuals com és el cas que ens ocupa, o en qualsevol cas, l’equiparació dins la mateixa categoria no seria lógica.

Va recollir el guardó el Xavi Mujal director d’ATV, que va dir que han assolit aquest premi mercès al treball en equip dels 68 treballadors de l’entitat parapública. 

Per altra banda, en la segona categoria del mateix premi “Tristaina”, en l’apartat de treballs publicats a l’estranger, els membres del jurat corresponent, el van declarar desert per unanimitat.

El premi de “Divulgació científica” dotat per MoraBanc, va quedar desert, igualment com el de novel·la curta dotat per AndBank.

 A continuació a l’hora dels homenatges, Robert Pastor va recordar que el 1994 va ser la última Nit Literària en la que va participar l’Esteve Albert, del qual aquest any es celebra el Centenari del seu naixement. Pastor va detallar les obres del gran activista cultural que ha deixat petjada a les nostres valls, especialment amb la seva obra del “Pessebre Vivent d’Engordany”. Una representació que va ser pionera als països catalans, on l’Esteve Albert va crear altres escenografies que inclouen el “Retaule de Sant Armengol” a la Seu d’Urgell. D’aquest Centenari n’ès Comissari el Jordi Pasques que alhora formava part del jurat del premi Fiter i Rossell de novel·la, com hem dit abans. També s’ha d’afegir que els participants al “Pessebre Vivent” van ser homenatjats per Agora Cultural, el proppassat mes de juny 2014 i que el Comú d’Escaldes està preparant una posada en escena d’aquell pesebre vivent del 1956.

Un esdeveniment cultural que va influir en l’entrada de turistes al país per veure aquelles entranyables representacions en els escenaris naturals d’Engordany, amb el Nen Jesús, el bou i la mula i sobretot els pastors que eren realment els pastors d’Engordany amb les seves pròpies ovelles. Robert Pastor també va fer referència a Manel Anglada i Ferran (1918 –  1998), autor entre altres d’“Arrells d’Andorra” i d’“Andorra nació pirinenca”(1983), el qual sempre havia participat a la Nit Literària.    

A l’última part de la nit, Simó Duró, vicepresident del Cercle de les Arts i les Lletres, va glosar les dues homenatjades d’aquesta 37 a Nit Literària, la il·lustradora Pilarín Bayés  i la Roser Duró i Ribó. Ambdues en paral·lel han fet la seva aportació a les Nits Literàries de tots els anys i cada una des del seu àmbit. Pilarin Bayés ha il·lustrat nombroses col·leccions. S’ha de destacar la “Petita Història de…” on des d’un vessant adequad als infants obre el món de la història, amb biografies i dibuixos de personatges que van des del pintor Francisco de Goya (1746 – 1828) fins al compositor Amadeus Mozart (1756 – 1791). Les seves col·leccions s’han publicat a diferents idiomes, assolint un àmbit de difusió internacional. Per la seva banda, la Roser Duró juntament amb el seu marit l’Òscar Ribas Reig, ha estat” l’alma mater” del projecte pedagògic del Museu del Tabac a Sant Julià de Lòria.

Finalment el president del Cercle, Joan Burgués, va agrair la col·laboració de tots els esponsors i participants, així com al Comú de Sant Julià per l’acolliment de la vetllada literària en el torn rotatori per parròquies. Burgués va parlar també de l’exposició titulada “30 Anys de Nit Literària Andorrana”, organitzada en col·laboració amb  Crèdit Andorrà i que es presentarà el proper dia 22 de novembre, al mateix  Centre de Congressos Lauredià.

 Tanmateix el president del Cercle de les Arts i de les LLetres, va obrir  una nova convocatòria per a la “38 a Nit Literària Andorrana” que se celebrarà, si a Déu plau, a la parròquia d’Escaldes-Engordany el novembre del 2015. 

TOTES LES NOTÍCIES