36a Nit Literària: una «Ciutat de les Flors» amenitzada pel cant dels “Cantors Lliures”

Després de molt temps sense entregar-se el premi Fiter i Rossell de Novel·la, dotat pel Govern d’Andorra, aquest any se’l va guanyar Albert Hernàndez Xulvi, de València, que s’ha emportat 15.000 euros i la publicació de la seva obra novel·lada « Ciutat de les Flors ».Una novel·la que inclou alguns fets històrics. L’autor ja havia guanyat altres guardons en altres edicions anteriors de la Nit Literària Andorrana. Va entregar el guardó el cap de Govern, Antoni Martí.

El següent guanyador ha estat Jacinto Bonales de Zaragoza, que ha guanyat un accèssit de 7.500 eu. del premi d’Investigació històrica dotat pel Consell General. L’obra és un treball titulat “Construint fronteres. Història territorial de les Valls d’Andorra”(Del segle XVI al XXI). Va entregar el premi el Síndic Vicenç Mateu.

El jurat va demanar al Consell General que encara que el treball sols hagi guanyat un accèssit corresponent a la meitat del premi, per l’interès d’aquest estudi mereix la seva publicació, ja que aporta noves dades inèdites a anteriors publicacions sobre el tema.

En tercer lloc, el Grandalla de Poesia, dotat per Crèdit Andorrà amb 3.500 euros i la publicació, va ser per “Amanida de fruites” un recull de Joan Asbert de Barcelona. L’autor va desplegar una banderola amb el nom del seu premi i com una reivindicació, al final del seu discurs va dir: Visca Andorra i Visca Catalunya! Asbert és professor de la Universitat de Barcelona, ciutat on ja havia guanyat els Jocs Florals de Ciutat Vella.

El premi de Teatre també dotat per Crèdit Andorra amb 3.500 euros, el va guanyar l’obra “Miralta: Les Verges virtuals” que n’era el guionista Toni Cabré de Mataró. L’obra representa un al·legat a favor de la tolerància. L’autor es conegut perquè treballa en l’àmbit de la televisió catalana.

El “Manuel Cerqueda Escaler” de Novel·la curta dotat per Andbank, va ser un accèssit de 3.400 euros per Maria Plana i Camacho d’Argentona. L’obra es titula “Totes les pors que ens habiten les mans”.

El Premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions dotat per MoraBanc amb 5.000 euros, va ser per Jordi Cardona de l’Alt Urgell (Ugern) per l’obra “De cara a la muntanya”.

El premi de Divulgació científica també dotat per MoraBanc, va ser un accèssit de 4.000 euros per a Roser Porta i Toni Lara, ambdós residents a Andorra. El treball distingit amb aquest accèssit és:“Andorra Literària. Rutes de novel·la”. Els autors compaginen el text literari amb bones fotografies.

El Sant Miquel d’Engolasters d’assaig, dotat per Joan Escaler i Calva amb 2000 euros i publicació, el va guanyar Francesc Navarro Martínez de Barcelona. Porta per títol: “Apunts sobre la llengua catalana a la Restauració”.

Finalment el “Tristaina de Periodisme” dotat per Andimesa amb 2.500 euros, en les dues categories, va ser per Andrés Luengo Lopez pels seus reportatges publicats en mitjans locals i en la segona categoria per a altres textos publicats a la Revista espanyola “Pirineos”. No és la primera vegada que Luengo s’emporta dos premis a la mateixa Nit Literària Andorrana, doncs és un bon autor que domina el llenguatge.

S’ha de dir que la nit va estar amenitzada pels “Cantors Lliures” sota la direcció de Cathérine Metayer. Primer van fer una introducció cantada a la Nit, i després a la segona part de la vetllada, van oferir un interludi a l’homenatjada de la nit: Marta Vila Riba, que va ser glosada per Simó Duró, l’habitual mestre de cerimònies del Cercle de les Arts i les Lletres.

nit-literaria El cor dels Cantors Lliures va cloure la celebració amb la interpretació de l’Himne Andorrà, i en acabar es va oferir un sopar fred a tots els assistents a la vetllada.

Va ser una Nit Literària breu, organitzada de forma “diferent” a la tradicional, però no hi va faltar l’entusiasme dels premiats i l’aportació dels respectius jurats, que donen suport a aquesta trobada literària des de fa ja 36 anys.

Joan Burguès president del Cercle, va convocar la nova edició agraint la col·laboració del escriptors d’arreu, que aquest any han doblat la seva participació respecte a l’edició anterior. És una bona notícia per a tot el món de la Cultura del Principat.

La propera cita de la Nit de les Lletres Andorranes, serà, si Déu vol, a Sant Julià de Lòria, el novembre de l’any 2014.

 

TOTES LES NOTÍCIES