300 alumnes i professors de l’Escola andorrana visiten el jaciment de la Margineda

marginedaMés de 270 alumnes de diferents centres de l’escola andorrana, acompanyats de prop d’una trentena de professors, han visitat en les últimes setmanes el jaciment arqueològic de la Roureda de la Margineda.

Les visiteshan tingut lloc entre el 12 de desembre i el 24 de gener , quan va passar l’últim grup previst per al moment, tot i que s’espera que es reactivin les visites escolars de cara al bon temps.

Desglossat per centres, de l’escola andorrana de Ciutat de Valls (El ROC) han passat pel jaciment 4 classes de 1er de la ESO, amb un total de 83 alumnes i 8 professors.

Per part de l’escola andorrana de Segona Ensenyança d’Ordino han visitat les runes també 4 classes de 1er de la ESO, amb 91 alumnes i 7 professors.

Finalment l’últim centre que ha visitat el Jaciment ha estat l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança d’Encamp. Han estat 5 classes de 3er cicle , amb un total de 98 alumnes i 13 acompanyants.

Les visites han estat guiades per l’Albert Villaró , director d’arxius, Recerca i Patrimoni del Comú d’Andorra la Vella, Joan Lluís Ayala, historiador del mateix departament, i per part de Molines Patrimonis, Pati Molné, cap de comunicació i directora executiva del Jaciment de la Margineda.

El Comú, en virtut de l’acord signat l’any 2012, entre la mateixa corporació, el Govern i Molines Patrimonis, ofereix la seva col·laboració cedint els seus tècnics per les diferents tasques que es realitzen al Jaciment, ja sigui en l’àmbit de recerca, difusió o manteniment.

El curs passat, el corresponent al 2012-2013, també van visitar el Jaciment de la Margineda al voltant de 350 alumnes provinents de diferents sistemes educatius: Escola andorrana, col.legi Janer, Sagrada Família, Col.legi Internacional dels Pirineus i Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, així com grups de la Universitat d’Andorra.

Els alumnes que van el Jaciment de la Margineda tenen l’oportunitat de conèixer com vivien els nostres avantpassats a l’època medieval. Els joves estudiants fan un recorregut per l’interior de les runes, amb una visita guiada, i posteriorment se’ls mostra algunes rèpliques de les peces més significatives que s’han trobat al jaciment durant les diferents campanyes d’excavacions. Cal recordar que les peces originals estan dipositades a Patrimoni Cultural, ja que malgrat ser un jaciment de titularitat privada, totes les peces que es recuperen passen a ser propietat de l’Estat.

Des de l’any 2007 quan va descobrir-se el Jaciment, s’han realitzat 7 campanyes d’excavacions, a banda d’alguna intervenció d’urgència per reparar algunes estructures malmeses.

Està previst que el proper estiu continuïn les excavacions que han d’ajudar a tancar la interpretació definitiva del jaciment .

Durant els mesos d’hivern , la zona arqueològica de la Margineda està únicament oberta al públic per a grups amb reserva prèvia i centres escolars.

Els joves estudiants viuen amb aquesta visita una gran experiència, que els permet conèixer part de la nostra història d’una forma amena i divertida.