3 de cada 5 espanyols prefereixen la truita de patates amb ceba

Si bé la paella porta anys postulant-se com el plat espanyol més conegut d’aquesta gastronomia fora de les seves fronteres, el famós menjar valencià no es troba en el número u de la llista de plats típics preferits pels espanyols. Així ho revela l’última enquesta que ha dut a terme el comparador d’assegurances de salut Acierto.com, que situa a la truita de patates al cap de munt d’aquesta llista, amb una diferència de gairebé 20 punts percentuals.

És a dir: el 47,5% dels participants de l’estudi es va decantar per la truita de patates, mentre que el 27,8% va preferir la paella. O el que és el mateix: gairebé 2 de cada 4 espanyols trien la truita de patates com el seu menjar tradicional predilecte. El segueixen de prop el cocido madrileny (10,7%), el gaspatxo andalús (7,8%) i altres àpats com les llenties i les croquetes (6,1%).

Truita de patates: amb o sense ceba?
Arribats a aquest punt sorgeix l’etern debat: truita de patates amb ceba o sense ceba ? Segons les dades del comparador, gairebé el 60% dels participants de l’estudi va escollir aquesta opció -amb ceba-, mentre que el 20,2% es va inclinar per la segona opció. El 20% va afirmar que li agradaven totes dues, i el 0,7 que cap de les dues.

No obstant, la “fórmula” de la paella és la que més busquen els “cuinetes” espanyols a Internet. De fet, és la quarta recepta més buscada a tot el món -per darrere de la pizza, el sushi i el risotto-. Respecte a la varietat favorita dels comensals, el 60% es decanta per la recepta tradicional -amb conill, pollastre, garrofó i altres productes de la terra-, mentre que el 33% prefereix la mixta.

Espanya, país de bars i turisme gastronòmic
D’altra banda, són molts els que gaudeixen d’aquests menjars fora de casa. Tants, que els espanyols gasten uns 1.900 euros de mitjana a l’any en bars, cafeteries i restaurants. I no és d’estranyar si tenim en compte l’ampli ventall d’opcions que ofereix el país: fins a 260.000 bars (un per cada 175 persones); i que els situa al capdavant dels països amb major densitat d’establiments d’aquest tipus del món. En tot cas, els espanyols no només van al bar, sinó que el turisme gastronòmic i les opcions gourmet estan vivint el seu moment més dolç.

Tal és així, que fins al 42% dels enquestats va afirmar haver anat a un restaurant gurmet. El 17,5% va assegurar que no, però que li encantaria fer-ho. Les dades de l’estudi també llancen llum sobre l’assiduïtat amb què visiten aquests locals per “paladars sofisticats”: el 40% diu fer-ho habitualment o un cop cada tres mesos. No obstant això, no és l’únic tipus de “gastronomia” que ha crescut, ja que les comandes mitjanes en restaurants en centres comercials s’han incrementat un 4,7% aquest últim any.

A més, 3 de cada 4 turistes espanyols diuen viatjar per gaudir de la gastronomia d’altres llocs de la península; de fet aquest és un factor decisiu a l’hora de viatjar i gaudir de les diferents propostes de la destinació de vacances. Així mateix, la despesa en turisme gastronòmic s’ha disparat un 17% respecte de l’any passat. I s’estima que els turistes -nacionals i internacionals- que busquen experiències gastronòmiques es deixen més de 12.000 milions d’euros a l’any. Les comunitats autònomes més visitades amb aquesta finalitat són Andalusia, Galícia, País Basc i Astúries.

Aquest tipus d’escapades, a més, se solen planificar amb antelació. Un punt en el qual falta contractar una assegurança de cancel·lació de viatge que es faci càrrec de qualsevol imprevist que pugui produir-se. “Aquestes pòlisses solen cobrir des de l’allotjament, fins al transport, el lloguer de vehicles, les entrades a espectacles, les excursions programades i rutes, i fins a les despeses que es deriven de cancel·lar una reserva en un restaurant gurmet”, comenta Carlos Brüggemann, cofundador de Acierto.com.

TOTES LES NOTÍCIES