“25 anys de poesia catalana” de Víctor Obiols a l’Ambaixada Espanyola

El passat divendres 27, el poeta Víctor Obiols va presentar el seu últim llibre, un recull de la seva obra poètica que porta per títol de “Sol de Lluna ple” (poesia 1974 – 1999) . L’acte va tenir lloc a la Sala d’actes de l’Ambaixada Espanyola dins el programa de “Cooperació  Cultural”.

Va presidir la vetllada poètica l’Ambaixador d’Espanya, Manuel Montobbio  que va donar pas a l’epiloguista del llibre, Francesc Badia i Dalmases. Badia entre altres coses va dir que l’autor, Víctor Obiols. coneix la tradició grega i romana, un fet que aporta una base molt solida  a l’obra del poeta, que també és músic.

La crítica presenta el poemari de Víctor Obiols com una obra clàssica que  evoluciona cap a una expressió més avanguardista en la última etapa d’aquests 25 anys de poesia catalana. Obiols és un autor autèntic que domina diverses disciplines entre elles les de cantautor, traductor i crític literari. Actualment és professor de tècniques literàries en centres destacats com  l’Ateneu Barcelonés.  

La també poetessa i rapsoda Teresa Colom va llegir els primers poemes del llibre “Sol de lluna ple”, entre ells: “Suicidi”, “Maria Rosa i Harry”, “Dones”, “Carrer d’hivern) (1983). Aquest últim poema havia guanyat el Premi Miquel de Palol a Girona l’any 1982.  Va seguir el recital amb “Confidència a Iris”.

ambaixadaDesprés el propi autor va intervenir per explicar que presentar la seva obra a Andorra el fa sentir en família, perquè de fet ell té arrels andorranes ja que el seu avi era andorrà.  

Va apuntar que tal com havia afirmat Manuel Montobbio, des de la oratoria de Plató, la literatura necessita ser cantada o recitada, però posteriorment  les “Arts”  se separen i creen els seus propis gèneres. Per la seva banda,  l’epiloguista i profesor, el Sr. Francesc Badia, va dir, que la literatura és una extensió de la poètica, però  requereix d’un llarg procés d’aprenentatge.

Seguidament l’autor d’aquests “25 anys de poesia catalana”, també va recitar alguns dels seus poemes de “Amorfènix”(1980 – 1989),  així com alguns dels seus “epigrames” que incloïen l’assaig, la sàtira i la poesia amorosa. Va llegir “SIC”, “Foc etern”, etc.

Es va tancar el recital amb “El barco de la sexy Tina”, que el propi autor defineix com “una sextina melodramàtica i pitarresca amb mots-rima i mètrica vagament alexandrina, sense permís de Joan Brossa(1919 – 1998), en memoria”.

Per finalitzar va recitar un sonet “A Quaranta anys…”i  “Pantera o princesa “, un divertimento en format  de poema amable,  sobre el desamor.

S’ha de dir que Víctor Obiols té influències de Garcia Lorca  etapa en que el poeta als seus 29 anys,  va escriure “Flor de sol”. Tanmateix, Obiols l’any 1996 va guanyar el premi “Màrius Torres” entre altres distincions.

El profesor Francesc Badia i Dalmases va dir,  que el poeta Víctor Obiols ha tingut com a guia una sèrie d’experiències viscudes a la llum de la música del pianista i compositor afroamericà Cecil Taylor, així com Thelonious Monk( 1917 – 1982) i David Broggi entre altres  músics i compositors.  

S’ha d’afegir  que  amb el poemari a les mans, cap a  l’última part del llibre “Sol de Lluna ple” hom hi descobreix un llarg fragment en homentge al també poeta català J. Vicenç Foix (1893 – 1987),  que ens permeten transcriure a continuació:   

“És un calidoscopi de versos de rima capiculada, dos tocadors de metalls, s’envien amb desfici telecòpies de partitures amb lletra on sublimen, sobtadament, conflictes freudians a través de la música inspirada, que fa veure colors, mots i altres preciositats a l’oient”

El poemari de Víctor Obiols “Sol de LLuna ple”,  editat per Editorial “Les Llums”,  es pot adquirir a totes les llibreries dels països catalans, així com la seva música sota el pseudonim de “Víctor Boccanegra”. Em permeto suposar què,  en  una  clara referència a l’òpera “Simon Boccanegra” del compositor italià Giuseppe Verdi ( 1813 – 1901) . El llibretista era Fco. M. Piave,  que es va basar en una obra homónima de l’ escriptor,  dramaturg  i poeta español Antonio Garcia Gutierrez (1813 – 1884).     

TOTES LES NOTÍCIES