25 anys de l’accident del Monsa que va causar 9 morts

Eren prop de les quatre de la tarda quan un camió carregat de sucre i sense frens entrava a l’avinguda Carlemany, tot i que no estava permès, i provocava un dels accidents més greus que mai s’han viscut al país estavellant-se contra el centre comercial Monsa. Ara fa 25 anys 9 persones perdien la vida i 42 resultaven ferides de diversa consideració.

Bruno Lasne, actual director adjunt de la policia, va ser un dels agents que va viure l’accident. Recorda com es trobaven de casualitat al pont de la Rotonda i van rebre l’avís per ràdio indicant “que hi havia hagut un accident molt greu amb un camió que s’havia encastat contra el Monsa”. “Vam arribar d’immediat i ens vam trobar amb un escenari totalment terrorífic, dantesc, de pànic. Amb gent corrent, plorant i cridant”.

Joan Botellé, actualment bomber jubilat, explica com van arribar “al lloc on s’havia estavellat el camió i vam veure aquell cotxe amb quatre noies dins”. “Érem quatre bombers i ens vam separar perquè hi havia tanta gent ferida que també vam necessitar l’ajuda de voluntaris”.

Lluís Dejuan va cobrir l’accident per a Televisió Espanyola. “Érem a Organyà o a Coll de Nargó i ens van trucar per dir-nos que pugéssim, que havia passat quelcom molt greu. Vam agafar les càmeres i quan vam sortir del cotxe ens vam quedar esfereïts. Era tètric, amb morts pel carrer, gent amb sang a la cara… No vaig saber calibrar la magnitud del que havia passat fins que vaig repassar les imatges per enviar a la tele”.

Botellé recorda encara com durant la setmana posterior, cada vegada que veia les notícies tenia ganes de plorar.

El conductor del camió va resultar ferit lleu i, després de ser jutjat, al cap d’uns anys es va suïcidar.

 

Les autoritats del país recorden a les víctimes
Autoritats del país encapçalades pel cap de Govern, Xavier Espot, la síndica general, Roser Suñé, i la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, han homenatjat aquest divendres a les víctimes de l’atropellament davant l’antic Establiment Monsa, en els 25 anys d’aquest tràgic accident.

Les autoritats han dipositat una ofrena floral a les immediacions del lloc on va es produir l’accident.