167 parelles utilitzen el servei de mediació el 2017

El Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de la Justícia ha atès un total de 167 parelles en mediació familiar i 339 consultes d’orientació jurídica durant l’any 2017. Aquesta dada mostra un augment del nombre de parelles ateses, i a més, el 84% de les parelles ateses han iniciat un procés de mediació, i majoritàriament s’ha conclòs amb un acord de la parella. Aquestes són les dades principals que han presentat el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la tècnica d’atenció social del servei, Loli Terrón, en el marc del balanç d’actuació del servei del 2017.

El Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de la Justícia té com a objectiu oferir un espai neutral perquè les famílies dialoguin sobre la reorganització de la nova situació en que es puguin trobar. La mediació és un procés voluntari en què les parts enfrontades recorren a una tercera persona imparcial, el mediador, per dialogar i arribar a un acord satisfactori.

A més s’informa dels recursos i mecanismes que existeixen per a la seva defensa jurídica, social i psicològica.

L’èxit del servei és que de les parelles ateses, el 84% han iniciat un procés de mediació familiar, i de les que ho han fet, la meitat ja han finalitzat el procés amb un acord i més d’un terç encara es troben en el procés.

Pel que fa al tipus de procés de mediació, el 76% ho són en el marc d’un procés de separació i el 24% han mediat en l’àmbit de les mesures maternofilials. A més, pel que fa a la guarda i custòdia dels fills, en el 44% dels casos s’opta per la custòdia compartida.

El Ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior ha presentat el balanç del servei amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Mediació, que va tenir lloc el passat 21 de gener. Per posar de relleu aquesta celebració, a més, s’ha organitzat una conferència titulada “La mediació com a estratègia de prevenció en la resolució de conflictes”, que tindrà lloc aquest dimarts 6 de febrer a les 19.30 hores a la Sala Consòrcia del Centre de Congressos d’Andorra la Vella.

L’objectiu de la conferència és reflexionar i fer difusió de la mediació com a eina alternativa per a la resolució de conflictes. Aquest és un mètode en el que els acords tenen caràcter vinculant per a les parts i que ofereix nombrosos avantatges: dona respostes ràpides i econòmiques, possibilita resultats més estables i perdurables en el temps, evita la dilació dels processos judicials i permet acords parcials.

L’acte comptarà amb tres ponències: “Àmbits de prevenció i mediació”, a càrrec de l’advocat i mediador Antoni Vidal; “La mediació al Principat d’Andorra”, a càrrec del politòleg i mediador, Ramon Tena, i “Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia”, a càrrec de la psicòloga clínica i mediadora, Eva Bosch, i la tècnica d’atenció social i mediadora, Loli Terrón.

TOTES LES NOTÍCIES