La necessitat d’un ús responsable de la tecnologia dins del lloc de treball es dóna per suposada des del moment en què les organitzacions de qualsevol mida compten amb responsables, interns o externs, que decideixen quines eines utilitzar per estar protegits, que estableixen polítiques de ús dels dispositius i la xarxa i que fins i tot compten amb processos i protocols d’actuació en cas d’irregularitats.

No obstant això, després de les vuit hores de treball en l’empresa, la tecnologia  segueix present en la rutina diària de tot el món, també a la llar i en la relació amb la resta dels membres de la família. Per això, ESET, el major fabricant de programari de seguretat de la Unió Europea, ha col·laborat amb el Club d’Excel·lència en la Sostenibilitat en l’elaboració de la Guia sobre l’Ús Responsable de la Tecnologia en l’Entorn Familiar, l’objectiu és convertir-se en una eina perquè els professionals es conscienciïn sobre les amenaces procedents de la ciberdelinqüència des del seu lloc de treball.

“Fa anys que som persones connectades, no només en el treball, sinó també en l’àmbit privat, de manera que no hauríem de relaxar-nos en les nostres interaccions amb la tecnologia una vegada que apaguem l’ordinador a l’oficina”, assegura Josep Albors, responsable de conscienciació i investigació a ESET Espanya. “Les tecnologies i els processos que s’apliquen a la feina també es poden utilitzar, adaptats, a la nostra llar, especialment si hi ha nens, de manera que tot el nostre entorn estigui protegit i puguem gaudir amb garanties dels avantatges que aporta la tecnologia a la nostra vida quotidiana”.

En el cas concret d’ESET Espanya, que ha participat a la Guia exposant les seves bones pràctiques, l’objectiu de la companyia consisteix a augmentar la conscienciació social en la lluita contra el ciberassetjament infantil donant a conèixer als adults els riscos i amenaces que amaga Internet per als menors, de manera que siguin capaços d’identificar-los i sàpiguen com actuar per protegir els més petits.

Per a això, ESET Espanya ha produït una sèrie de vídeos en els quals, sense previ avís sobre el que anava a passar, situen als professionals amb fills de la companyia davant d’una càmera per preguntar-los què serien capaços de fer en cas que sabessin que els seus fills estaven sent víctimes d’assetjament. La pregunta final és “si tant ens importen els nostres fills, per què no els protegim prou?”.

“L’assetjament escolar no és una cosa nova, però sí que hem vist com han evolucionat els mètodes utilitzats pels assetjadors i, de vegades, no som capaços d’identificar-lo correctament”, assegura Albors. “Els més petits ho aprenen tot del seu entorn familiar: des d’obrir un llibre fins a usar una tablet, per la qual cosa és imprescindible que els pares facin un ús responsable de la tecnologia perquè els nens repliquin aquest comportament i, d’una banda, comprenguin que no s’ha de assetjar i, de l’altra, que tenen a persones de confiança a casa per parlar en cas que siguin víctimes o testimonis d’un assetjament”.

En aquest sentit, des de la companyia s’avisa que és important que els més petits no es sentin controlats ni vigilats, sinó que és preferible crear un entorn de confiança en el que sàpiguen que, si passa alguna cosa, poden explicar-ho. En qualsevol cas, eines com ESET Parental Control ajuden a monitoritzar comportaments per detectar qualsevol anomalia i poder actuar el més aviat possible. “Es tracta d’eines d’ajuda per als pares, però no de substitutius de l’ensenyament, de manera que cap pare ha de desentendre del que fa el seu fill ni tan sols perquè pensi que aquest tipus d’eines vagi a avisar de conductes sospitoses”, adverteix Albors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada