16 candidatures per a 7 parròquies

Un total de 16 candidatures concorren finalment als comicis comunals del 4 desembre. Els ciutadans tindran de nou la possibilitat d’elegir entre les diferents opcions que es presenten per governar les parròquies durant els propers quatre anys. Com era de preveure, les dues forces polítiques nacionals avui hegemòniques, com són el Partit Socialdemòcrata (PS) i Demòcrates per Andorra (DA), acaparen la majoria de les llistes que s’han confeccionat.

No obstant això, Andorra té encara moltes peculiaritats pel que fa al sistema de partits que s’ha anat configurant des que es va aprovar la Constitució, amb una proliferació de forces parroquials que sembla excessiva. Crida l’atenció, per exemple, que el PS continua sense una presència suficient a Canillo com per haver pogut elaborar una candidatura, amb la qual cosa aquesta és encara una de les seves assignatures pendents. És una pena que hagi estat així, ja que la parròquia canillenca serà l’única en què els ciutadans no disposaran de la possibilitat d’elegir comparant diferents programes electorals. La debilitat amb què el PS afronta aquestes eleccions, després del dur cop rebut a les recents generals, és clarament visible també a la resta de parròquies, amb uns candidats en la majoria dels casos pràcticament desconeguts fins ara en la vida política i sovint amb una escassa experiència en els afers públics. Els socialdemòcrates auguren ja que els resultats no els seran de nou gaire favorables, però segur que s’acontentarien si poguessin mantenir l’hegemonia a Andorra la Vella, encara que perdessin a la resta de parròquies.

Per la seva banda, DA –tot i que ja guanya 1 a 0 al PS abans que comenci el partit- ha tingut més dificultats de les previstes a l’hora de ser present en algunes parròquies, amb la qual cosa sembla que l’onada taronja s’ha desinflat una mica, quan tan sols han passat pocs mesos des del seu rotund triomf a les generals. Així, les baralles internes han fet que DA no hagi pogut tenir finalment, i malgrat les negociacions fins a l’últim moment, una llista amb les seves sigles a la parròquia de la Massana. Aquest fet posa en evidència la fragilitat que té encara el projecte demòcrata per consolidar-se a causa de l’heterogeneïtat dels integrants, que molts veuen com el seu principal problema en el futur proper. A Sant Julià de Lòria les converses amb Unió Laurediana – a qui sempre li agrada anar pel seu compte, segura que pot repetir triomf- van estar també a punt de no fructificar, tot i que finalment hi ha una presència mínima de DA.

Més enllà de les vicissituds d’uns i altres a l’hora d’elaborar les candidatures, l’important és que ara cadascú presenti propostes concretes, que han de ser realistes però que també han d’anar més enllà de la gestió del dia a dia. I és que no s’ha d’oblidar que els Comuns tenen encomanat un important paper en el nostre Estat i també des dels mateixos s’ha de poder fer política amb majúscules perquè els seus governants no estan tan sols per portar els comptes. Després, comparant programes, la decisió serà de nou dels electors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *