El poble de Canillo ha recuperat un any més, i ja en van tres, la tradició de la matança del porc a través d’una activitat que comparteixen padrins i infants de la parròquia. Enguany 150 nens i nenes de l’escola andorrana disfressats de Carnaval han escoltat les explicacions d’una quinzena de padrins de l’associació de la parròquia que, a més, els han permès embrutar-se les mans i participar de la feina a l’edifici socioesportiu Pere Caus. La consellera Sandra Balcón ha explicat que ‘per a nosaltres és important transmetre les nostres tradicions, abans a Canillo tothom matava el porc’ i per això s’ha programat aquest esdeveniment. El jubilat Climent Palmitjavila ha afegit: ‘els nens no saben com es trien les carns o com es fa la matança, a Canillo ja no es pot matar cap porc, ho fem per ensenyar-los-hi’.
La versió de la matança del porc de Canillo ha estat simplificada per ajudar a tots, el porc s’ha comprat a un proveïdor i els únics productes que s’han elaborat han estat les botifarres. Tot i això, és possible que l’any que ve es torni a fer com abans, així ho ha assegurat Climent Palmitjavila, que ha explicat que el cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, els anima a tornar a fer bringueres, donges i bulls. ‘Serà una mica més de feina però crec que ho replantejarem i ho farem’ ha avançat Palmitjavila.
Entre els infants, que han anat passant en grups de diferents edats, i els padrins, hi ha hagut una molt bona entesa: els grans ajudaven els petits a fer les botifarres i aquests feien moltes preguntes que els avis responien com podien. Com ha explicat Sandra Balcón, als padrins ‘els preocupa que les tradicions no continuïn’ i al Comú la iniciativa ‘ens va encantar, és el tercer any que es fa i cada vegada ens va una mica millor, estem més organitzats’.
Al final tothom ha quedat satisfet amb l’esdeveniment. Els nens i nenes no només han pogut experimentar la matança de primera mà, sinó que, a més, han demostrat haver après i entès com és aquesta tradició. Dilluns de Carnaval arribarà el torn de tot el poble per gaudir de les botifarres cuites produïdes aquest divendres que es repartiran de franc.