150 infants i una quinzena de padrins recuperen la tradició de la matança del porc per tercer any consecutiu a Canillo


El poble de Canillo ha recuperat un any més, i ja en van tres, la tradició de la matança del porc a través d’una activitat que comparteixen padrins i infants de la parròquia. Enguany 150 nens i nenes de l’escola andorrana disfressats de Carnaval han escoltat les explicacions d’una quinzena de padrins de l’associació de la parròquia que, a més, els han permès embrutar-se les mans i participar de la feina a l’edifici socioesportiu Pere Caus. La consellera Sandra Balcón ha explicat que ‘per a nosaltres és important transmetre les nostres tradicions, abans a Canillo tothom matava el porc’ i per això s’ha programat aquest esdeveniment. El jubilat Climent Palmitjavila ha afegit: ‘els nens no saben com es trien les carns o com es fa la matança, a Canillo ja no es pot matar cap porc, ho fem per ensenyar-los-hi’.

La versió de la matança del porc de Canillo ha estat simplificada per ajudar a tots, el porc s’ha comprat a un proveïdor i els únics productes que s’han elaborat han estat les botifarres. Tot i això, és possible que l’any que ve es torni a fer com abans, així ho ha assegurat Climent Palmitjavila, que ha explicat que el cònsol major de la parròquia, Josep Mandicó, els anima a tornar a fer bringueres, donges i bulls. ‘Serà una mica més de feina però crec que ho replantejarem i ho farem’ ha avançat Palmitjavila.

Entre els infants, que han anat passant en grups de diferents edats, i els padrins, hi ha hagut una molt bona entesa: els grans ajudaven els petits a fer les botifarres i aquests feien moltes preguntes que els avis responien com podien. Com ha explicat Sandra Balcón, als padrins ‘els preocupa que les tradicions no continuïn’ i al Comú la iniciativa ‘ens va encantar, és el tercer any que es fa i cada vegada ens va una mica millor, estem més organitzats’.

Al final tothom ha quedat satisfet amb l’esdeveniment. Els nens i nenes no només han pogut experimentar la matança de primera mà, sinó que, a més, han demostrat haver après i entès com és aquesta tradició. Dilluns de Carnaval arribarà el torn de tot el poble per gaudir de les botifarres cuites produïdes aquest divendres que es repartiran de franc.

TOTES LES NOTÍCIES