La temporada de falles de l’Alta Ribagorça espera rebre milers de visitants

La  temporada de Falles a l’Alta Ribagorça arrencarà dissabte i la previsió de l’organització és que l’ocupació hotelera estigui entre el 80% i el 100% durant els caps de setmana de la festa. Per segon any, les Falles compten amb el reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, una distinció que ha popularitzat l’activitat. L’organització preveu que entre el 17 de juny i el 22 de juliol milers de persones participin de les activitats en els diferents pobles.

La reconeguda activitat comptarà aquest 2017 amb un fulletó informatiu dels ‘Camins de Foc’ que es van estrenar l’any passat. Es tracta de 10 itineraris senyalitzats per municipis fallaires per on s’encenen i es baixen les falles. Són uns recorreguts que es poden fer durant tot l’any i que estan adreçats a tots els públics. La intenció és que els visitants coneguin la història de les falles, gaudeixin de la natura i es preservi la tradició.

El president del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, Josep Lluis Farrero, ha explicat que és “impossible” saber el nombre de visitants que participen de l’activitat. Això sí, ha admès que després del reconeixement de la UNESCO i dels episodis del programa de televisió ‘El Foraster’ (TV3), la participació s’ha multiplicat “considerablement”. Per això, el Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça ha pres diverses mesures per facilitar la mobilitat. I és que la internacionalització de les falles ha obligat als organitzadors a redimensionar l’activitat.

En primer lloc s’han habilitat pàrquings públics en aquells municipis que no en tenien. Per fer-ho s’ha pactat amb els propietaris de grans finques agrícoles i els han cedit puntualment aquests espais per estacionar-hi els vehicles. També s’ha habilitat un servei de taxis gratuïts per poder portar els visitants des de l’aparcament fins el centre de la festa del foc. Pel que fa a la seguretat, s’ha fixat un nombre màxim de falles per zona, de manera que s’impedeix que la possible massificació de persones pugui generar problemes de seguretat.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Josep Baiget, ha fet una crida a donar a conèixer activitats com aquesta a Barcelona perquè és un patrimoni del qual tot Catalunya se n’ha de sentir orgullosa i “cal que els catalans siguem els primers que el coneguem”. Baiget també ha dit que el turisme s’ha de saber “governar” i que les falles són l’oportunitat per portar el turisme i l’activitat econòmica que representa de Barcelona a l’Alta Ribagorça.

Una festa mil·lenària

Les falles són una tradició que a cada municipi on se celebra es viu diferent. Actualment la tradició fallaire se celebra en 63 municipis de Catalunya, Andorra, Occitània i l’Aragó. Dels 16 municipis catalans que ho celebren, 10 són a l’Alta Ribagorça.

Cada falla té un pes d’aproximadament 20 quilos i la tradició consisteix en encendre-la en els ‘faros’, portar-les pels tradicionals camins ‘d’esses’ fins a arribar a les places dels pobles. El ritual d’arrels mil·lenàries arriba al seu punt àlgid la nit de Sant Joan, quan diversos pobles dels Pirineus celebren la festa de les Falles o la cremada del Tharo i del Haro que se celebra a l’Aran.

RàdioSeu

TOTES LES NOTÍCIES