14 dels 17 edificis possibles ja han signat per incorporar-se a la xarxa de cogeneració de Soldeu

14 dels 17 edificis que es poden embrancar a la xarxa de cogeneració que s’està construint a Soldeu ja han signat el precontracte i s’espera que els contractes definitius es puguin tancar després de l’estiu quan les tarifes que s’hauran de pagar siguin públiques. Així ho ha posat en relleu la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en resposta a una pregunta formulada pel conseller liberal Josep Majoral sobre aquesta planta de cogeneració. També ha destacat que ja s’han executat 11,2 milions d’aquest projecte, una mica més del que estava previst arran de les peculiaritats de l’obra civil, segons ha posat en relleu. Majoral s’ha mostrat “preocupat” perquè la ministra exposés que es tractava “d’una prova pilot” i ha demanat quantes més se n’han de fer a aquest cost de deu milions. Pel que fa al fet de si s’ha elaborat un estudi de perillositat, Calvó ha dit que no però que s’aplicaran les normatives dels estats veïns ja que la normativa del país no està prou desenvolupada.

D’altra banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha posat en relleu que les persones afectades per l’enviament d’un correu des de l’Agència Tributària en què constava les adreces de tots els receptors, han estat 77 obligats tributaris i que sembla que va ser una errada humana ja que es fa de manera manual. Ara s’està implementant un mòdul de difusió automàtica i mentre no estigui en marxa no es farà cap altre enviament massiu. També ha dit que no hi havia dades personals en l’assumpte d’aquest correu. Aquesta és l’explicació que ha donat en resposta a una pregunta del conseller d’SDP Víctor Naudi.

Altre aspecte que també s’ha posat en relleu durant la sessió de control al Govern és la necessitat d’un major control de les entitats públiques i, en aquest sentit, el conseller liberal Carles Naudi ha demanat que en el consell d’administració d’Andorra Turisme hi hagi dos membres escollits pel Consell General, perquè d’aquesta manera també hi pugui haver una representació de l’oposició. El titular de Turisme, Francesc Camp, ha defensat el rigor d’aquestes societats públiques i en particular d’Andorra Turisme.

També s’ha qüestionat l’Executiu per la fallida de Bio Valira i, en aquest sentit, Camp ha destacat que també hi ha una responsabilitat de l’empresa ja que potser va pecar “d’optimisme” i no va calcular que podia tenir dificultats per al finançament privat o per trobar clients. Camp ha tret importància al fet que el sector no estigui regulat com a causa de la fallida ja que ha recordat que en el pla de negoci que van presentar preveien facturar 25 milions d’euros al cap de cinc anys pel “bio-banc” i cinc pel laboratori, per tant, la seva principal font d’ingressos havia de ser el banc de cordó umbilical.

Altra pregunta formulada pels consellers liberals ha anat encaminada a saber els terminis en què l’Administració paga a les empreses i Cinca ha admès que l’any passat va ser el pitjor dels últims i que els terminis van estar entre els 63,84 dies i els 71,77, arran de problemes de tresoreria.

Text i foto ANA

TOTES LES NOTÍCIES