126 formatgeries artesanes del Pirineu participen en les vint edicions de la Fira de Formatges del Pirineu

fira formatges

Un total de 126 formatgeries artesans diferents del Pirineu han participat al llarg de les vint edicions de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que s’emmarca en la mil·lenària Fira de Sant Ermengol de la Seu d’Urgell que enguany se celebrarà el cap de setmana del 18 i 19 d’octubre.

D’aquestes 126 formatgers artesans, 34 procedents del Pirineu català, 35 del Pirineu basc i navarrès, 31 del Pirineu francès i 6 de l’aragonès. Pel que fa als formatges convidats, aquests sempre han estat originaris d’una zona de muntanya no procedents de la serralada pirinenca com de zones muntanyoses d’Itàlia, de Portugal, França, d’Extremadura, Andalusia, Astúries o d’altres zones de Catalunya.

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu es va iniciar sota el paraigües de la Fira de Sant Ermengol l’any 1995 amb l’objectiu de singularitzar una fira que havia perdut la seva personalitat. És per això que es va voler recuperar la importància de la llet i el formatge, molt vinculats amb la ciutat i la comarca, tot posant en valor la feina puntera de la Cooperativa Cadí en al producció i elaboració làctica del país que van fer possible obtenir les Denominacions d’Origen Protegides de formatge i mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya i alhora l’existència de formatges artesans produïts en els petits pobles de muntanya.

“Després de dues dècades, la fira de la Seu s’ha convertit en referència a tot el Pirineu per la qualitat dels formatges presentats i per ser la concentració més gran de formatges de llet crua que es fa”, ha afirmat el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

‘La Seu d’Urgell, capital del formatge’

Jordi Pallarès també remarca que en els darrers anys, en el marc d’aquesta fira de formatges artesans, “l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha anat impulsant diferents aspectes relacionats amb la llet i el formatge que han potenciat l’estreta relació amb el territori”. En aquest sentit, Pallarès hi destaca la formació de formatgers a l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu, la creació de rutes turístiques per visitar formatgeries o haver dedicat al món del formatge una planta, entre d’altres activitats, de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, sense deixar de potenciar aquests dos productes en el comerç i l’hostaleria local.

I per commemorar el 20è aniversari d’aquesta fira s’ha creat un nou logotip identificatiu sota el lema ‘La Seu d’Urgell, ciutat del formatge’.

20a Fira de Formatges Artesans del Pirineu: 42 formatgeries

Un total de 42 formatgeries ompliran la vintena edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu que té lloc a la pista polivalent de la zona esportiva municipal de la Seu d’Urgell. . D’aquestes, 21 són del Pirineu català, 9 del Pirineu basc-navarrès, 6 del Pirineu aragonès i 6 del Pirineu francès.

Pel que fa al formatge convidat es tracta del Waister di Rela Riccardo de l’Altipiano di Asiago, de la regió italiana del Veneto.

Pel que fa al tipus de llet, 25 formatges són elaborats amb llet d’ovella, 16 amb llet de cabra i 11 amb llet de vaca. Pel que fa a la procedència de la llet, 33 formatgeries presents tenen llet de la pròpia explotació mentre que 12 elaboren els seus formatges amb llet comprada a ramaders d’àmbit local.

En total s’ofereixen en aquesta fira més de 100 varietats diferents de formatges elaborats pels mateixos artesans.

La fira també compta amb la presència d’empreses subministradores de vi: Pinord; d’aigua: Pineo (Estamariu); i de cervesa amb VIP de Bellestar.

Degustació de formatges

L’entrada al recinte firal és gratuïta, però els visitants, a més a més de comprar-hi formatges, també poden adquirir un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge, vi o cervesa artesana.

El tiquet té un cost de 8 euros, i també permet fer 2 tastos de productes agroalimentaris de proximitat a l’Espai Tast Km0-Gustum.

Altres activitats de la fira

També en l’àmbit de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu se celebra la jornada tècnica organitzada per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el DAAM i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). El tema en que versarà la jornada d’enguany és: Per què ens agraden els formatges? El valor sensorial.

Tindrà lloc divendres 17 d’octubre al CETAP a les 17 hores amb ponències per part d’experts procedents de Catalunya i el País Basc.

En la jornada de dissabte de la fira (18 d’octubre) tindrà lloc a partir de les 10.30 hores el concurs de formatges artesans del Pirineus on s’hi presenten més de 100 formatges artesans de producció pròpia, elaborats en qualsevol territori del Pirineu, que es presenten a l’edició d’enguany. El jurat del concurs està format per una quarantena d’experts en formatges que tastaran i valoraran els formatges presentats a concurs. El públic assistent ala fira podrà seguir el desenvolupament del concurs.

TOTES LES NOTÍCIES