120 empreses participen en l’elaboració d’una eina pel coneixement més aprofundit de l’economia

El  departament d’Estadística enquestarà 120 empreses per a l’elaboració de la primera Taula Input-Output, una eina que permetrà tenir un coneixement més aprofundit de l’economia andorrana. Segons ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, en un futur permetrà no sols donar dades més fiables, sinó també desenvolupar una comptabilitat del Principat que permeti presentar-se davant el món amb dades homologables. D’una altra banda, el consell de ministres celebrat aquest dimecres també ha aprovat l’edicte pel qual es fa pública l’obertura de la convocatòria del Govern del Japó perquè els estudiants andorrans puguin optar a les beques d’estudis 2018 de nivell de màster i de doctorat al seu país.

El consell de ministres celebrat aquest dimecres ha exposat el projecte per al desenvolupament de la primera Taula Input-Output, una eina que permetrà tenir un coneixement aprofundit de l’economia andorrana. Per a la seva elaboració s’enquestarà a 120 empreses representatives de cada sector, amb l’objectiu d’obtenir dades suficients de tots els sectors d’activitat del país.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha explicat que en un futur aquesta eina permetrà no sols donar dades més fiables, sinó també desenvolupar una comptabilitat del Principat que permeti presentar-se davant el món amb dades homologables. L’objectiu és que en un mes i mig es pugui disposar de la informació perquè el departament d’Estadística desenvolupi els treballs que finalitzaran amb la creació de la Taula Input-Output.

Cinca s’ha mostrat convençut que es tracta d’un avenç quant a informació, però també “un salt qualitatiu en l’evolució del teixit empresarial que tradicionalment ha estat molt gelós de donar la seva informació”.

D’una altra banda, el consell de ministres també ha aprovat l’edicte pel qual es fa pública l’obertura de la convocatòria del Govern del Japó perquè els estudiants andorrans puguin optar a les beques d’estudis 2018 de nivell de màster i de doctorat al seu país.

El ministeri d’Educació també ha aprovat aquest dimecres la convocatòria de la prova oficial d’accés al diploma d’Ensenyament Professional i a l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya per a candidats lliures. Els exàmens tindran lloc el 14 de juny i les persones interessades a presentar-se es podran inscriure entre l’11 de maig i el 2 de juny.

Alhora, el ministeri d’Ordenament Territorial també ha aprovat tres licitacions, com ara la convocatòria d’un concurs per a la realització dels treballs corresponents a la segona fase de construcció de la rotonda de les Salines, a Ordino. També s’ha licitat la primera fase dels treballs de millora energètica a l’escola maternal i de primera ensenyança d’Encamp, que està previst que es realitzin durant l’estiu i estiguin enllestits per al nou curs. I una altra de les licitacions està relacionada amb el disseny i execució de la campanya de comunicació del projecte de Seguretat dels Accessos Pirinencs enfront del Risc d’Allaus (Sapyra), inclòs en el programa POCTEFA 2014-2020.

Text i foto: ANA