12 años de esclavitud s’erigeix en la millor pel·lícula de la nit

lupitaLa crònica de l’abjecció esclavista 12 años de esclavitud, tercer llargmetratge de Steve McQueen, es va convertir en la millor pel·lícula de la gala. La pel·lícula està inspirada en el personatge real de Solomon Northup, un músic negre pare de família i ciutadà lliure de l’estat de Nova York, que a mitjans segle XIX és segrestat a Washington i posteriorment és venut com a esclau per treballar com a propietat privada de diferents amos a les plantacions del sud dels Estats Units. Abans de l’esclat de la Guerra de Secessió, que enfrontaria els estats abolicionistes del nord i els estats esclavistes del sud, va tenir lloc aquest acte esgarrifós de baixesa humana en el context d’una tradició nord-americana de brutalitat i salvatgeria envers la població de color a estats com el de Louisiana.

El títol de la pel•lícula respon al llibre que escriure el mateix protagonista després de ser alliberat d’un captiveri que va durar dotze anys. El martirologi de Solomon Northup s’erigeix excepcionalment en un dels comptats casos de ciutadans que, després de perdre els seus drets i la seva llibertat i veure’s obligats a sobreviure en una vida feta de vexacions i barbàrie sense aturador, va poder retornar a casa.

La paorosa experiència de Solomon Northup resulta especialment trasbalsadora pel retrat d’un home despullat de la seva pròpia condició humana i que és convertit en un tros de carn apte per rebre tota la violència i l’agressivitat d’uns caps i una societat que legitimava els càstigs, la humiliació, l’escarni i l’assassinat. Aquest film ofereix un exhaustiu i extrem catàleg de fins on pot arribar la vilesa humana alhora d’abusar acarnissadament de l’home subjugat. Las pel·lícula es va veure recompensada també amb un Oscar a la millor actriu secundària per l’actriu de color Lupita Nyong’o.

TOTES LES NOTÍCIES