Joan Enric Vives participa en la trobada de bisbes a Terra Santa

La trobada dels Bisbes de la Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa té lloc a Betlem i Jordània del 9 al 14 de gener de 2016, amb un pre-encontre de Bisbes que visiten Gaza el 7 i el 8 de gener.

Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, hi participarà a partir del dia 9 com a representant de la Conferència Episcopal Espanyola.

Bisbes de tota Europa, Amèrica del Nord i Sud Àfrica visitaran les comunitats cristianes vulnerables de Gaza, Betlem i Jordània, amb especial atenció a la reconstrucció i a la situació tan precària per a la pau que encara es viu a Gaza, i a la situació dels refugiats a Jordània, instal·lats allà escapant de la guerra d’Iraq i de Síria.

Els Bisbes tornaran un any més a anar a Betlem dissabte dia 9, on celebraran l’Eucaristia i visitaran la comunitat cristiana de Beit Jala, que ha patit darrerament la pèrdua de les seves terres que suposaven el mitjà de vida per a moltes famílies com a conseqüència de l’expropiació de les seves propietats i la construcció d’un mur de separació en l’anomenada Vall de Cremisan.

L’objectiu de la resta de la visita serà Jordània i els refugiats que allà han estat acollits després que s’hagin vist forçats a abandonar les seves llars com a resultat del conflicte bèl·lic actual a Síria i Iraq. L’ONU situa el nombre total de refugiats a Jordània actualment en més d’un milió de persones, la majoria dels quals són sirians. Els Bisbes arribaran a Jordània el dia 10 de gener i romandran allà fins el dia 14.

El dijous 7 i divendres 8 de gener, els Bisbes han visitat la petita comunitat cristiana de Gaza, celebrant l’Eucaristia a la Parròquia de la Sagrada Família, trobant-se amb els fidels de la Parròquia, visitant l’escola de les Germanes del Rosari i visitant diversos projectes per ajudar la població a reconstruir les seves vides després de la darrera guerra del 2014. És la tercera vegada consecutiva que els Bisbes visiten la població de Gaza, temps on han pogut constatar que la guerra del 2014 va conduir a la mort de més de 2.000 habitants de Gaza, entre ells uns 500 infants i com una tercera part de la població s’ha hagut de desplaçar internament. La comunitat cristiana està formada per 2.500 persones, dels quals uns 200 són catòlics.

La Coordinadora de les Conferències Episcopals en suport de l’Església a Terra Santa, formada per Bisbes de tota Europa, Amèrica del Nord i Sud-Àfrica, es va crear a finals del segle XX, per exprés desig de la Santa Seu. El seu objectiu és visitar i donar suport a les comunitats cristianes locals de Terra Santa i als seus episcopats. La Coordinadora té com a raó de ser el que tradicionalment s’ha expressat amb “les 3 p”: pregària, pelegrinatge i pressió. La Coordinadora no té com a objectiu fonamental ni per part de la Santa Seu, ni per part dels membres que la integren, la recaptació de fons econòmics o la construcció de projectes, tot i que de les visiten se’n deriven després inversions per al desenvolupament o una animació dels pelegrinatges, que s’han incrementat com a conseqüència de les visites dels Bisbes. La pregària és l’ànima de la reunió anual, amb la celebració diària de l’Eucaristia, sovint en diferents ritus, i la celebració en comú de la pregària de la Litúrgia de les Hores.

(Text: Bisbat d’Urgell)

 

TOTES LES NOTÍCIES