105 policies i 75 agents de circulació per fer front a l’etapa de la Vuelta del 15 de setembre

Andorra es prepara per acollir, un any més, l’arribada de la Vuelta a Espanya. Enguany el país acollirà el divendres 14 de setembre el final de la 19a etapa, que arribarà a la cota 2.000 de Naturlàndia (la Rabassa), i una etapa íntegra al Principat de 97,3 quilòmetres amb sis ports de muntanya l’endemà dissabte, que complicarà especialment la mobilitat a les carreteres tenint en compte que el recorregut fa un bucle d’una vall a l’altra i passa dues vegades tant pel coll de Beixalís (la Massana-Encamp) com pel coll de la Comella (Andorra la Vella-Escaldes-Engordany).

Per aquest motiu, Mobilitat recomana no fer desplaçaments, ni per dins del país ni cap a l’exterior entre les 14 i les 18 hores del dissabte 15 de setembre. De fet, la comissària de policia Teresa Ferreira ha alertat que les carreteres no tornaran a obrir entre el primer i el segon pas dels corredors perquè no hi haurà temps suficient. El cap de Mobilitat, Jaume Bonell, ha afegit que després de la celebració de la cursa també costarà de tornar a restablir el trànsit, de manera que és possible que a les 19 hores encara hi hagi problemes per circular. Un altra qüestió a tenir en compte és que la caravana publicitària, que normalment recorre el traçat de la cursa unes hores abans, farà un recorregut alternatiu que encara s’ha d’acabar de definir. La sortida de la cursa serà a les 14.54 des del Clot d’Emprivat i l’arribada a la meta del primer corredor es preveu a les 17.40 hores.

Pel que fa al divendres, Bonell ha explicat que els problemes de trànsit no seran tant importants, tot i que cal tenir en compte que si es vol sortir per la frontera del Riu Runer caldrà fer-ho o abans de les 14 hores o després de les 18 hores. En cas que se surti al migdia, també s’ha de preveure que l’etapa surt de Lleida, de manera que hi haurà restriccions de trànsit en direcció a Ponts. L’horari previst del pas de corredors per la frontera hispano-andorrana serà a les 17.04 hores i l’arribada a la meta a les 17.40 hores.

Per tal de fer front a la logística de les curses, s’ha organitzat un dispositiu de seguretat que comptarà amb 72 agents de policia i 10 agents de circulació el divendres, i 105 policies i 75 agents de circulació el dissabte, a més dels 80 voluntaris que ajudaran durant els dos dies. En total, es col·locaran fins a 2.000 tanques al llarg del recorregut.

Quant a l’accés a les zones de meta, el divendres els vehicles particulars podran pujar per la carretera de la Peguera, i a l’encreuament amb la carretera de la Rabassa hi haurà un servei de llançadores. En canvi, per l’etapa de dissabte, els vehicles particulars hauran d’estacionar a la CG6 i l’accés pel coll de la Gallina fins al santuari de Canòlich, on estarà situada la meta, només es podrà fer a peu o en bicicleta.

La directora de màrqueting i comunicació d’Andorra Turisme, Noemí Pedra, ha destacat que s’espera l’arribada de 3.000 persones de l’organització, però no ha sabut xifrar el nombre de visitants que es desplaçaran a Andorra atrets per les etapes de la Vuelta. En tot cas, ha garantit que només amb el volum de persones que mou l’organització l’ocupació hotelera de la nit de divendres serà molt superior al que és habitual en aquestes dates. Enguany, però, l’organització només pernocatarà una nit a Andorra, ja que just l’endemà és el final de la cursa, que té lloc entre Alcorcón i Madrid. Andorra Turisme destina un total de 300.000 euros a fer venir l’esdeveniment al país, 80.000 dels quals es destinen a les despeses de logística.