Viatges: Pamplona

Superfície: 23’55 Km2.

Ubicació:Capital de Navarra, Pamplona se situa en el nord de la Península Ibèrica i és centre de la conca de Pamplona

Població: Al voltant dels 200.000 habitants

Clima: El clima és de transició, entre el temperat oceànic i el mediterrani continental.

Naturalesa: Pamplona compta amb àmplies zones verdes. És típic el “relleno” i, per postres, són típics els formatges i l’arròs amb llet; i com a licors, el “pacharán”.

Compres: Són populars els mocadors vermells dels “sanfermins” i el xoriç de Pamplona

Economia: L’economia de Pamplona es basa en el sector industrial i en el de serveis.

Festivitats: La més coneguda i popular és, sense dubte, per San Fermin, que se celebra del 6 al 14 de juliol.

Situada al centre de la província de Navarra, la capital, Pamplona, es troba entre la muntanya, la conca prepirinen¬ca, i la riba esquerra de l’Arga. La ciutat va ser fundada pel general Pompeu pels anys 74-75 abans de Crist, sobre un assentament dels vascons. El seu patró, Sant Fermí va ser el primer bisbe de Pamplona, que es va convertir al cristianisme a mitjans del segle I.

La ciutat va ser dominada per visigots i sarraïns i, posteriorment, incendiada per les tropes de Carlemany (778). L’època de màxim esplendor de Pamplona data del segle XI, quan va convertir-se en un punt del pas dels pelegrins de Santiago de Compostel.la i va acollir colònies de mercaders estrangers.

El cor de la ciutat està constituït per la plaça del Castell, al voltant de la qual conflueixen estrets carrerons que configuren el casc antic de la ciutat. D’aquesta zona mereix la pena ressaltar la catedral, d’estil gòtic i de façana neoclàssica construïda sobre una altra catedral antiga que data del segle XII, d’estil romànic. La catedral acull el mausoleu dels reis de Navarra, del segle XV. Altres edificis religiosos que s’han de ressaltar a Pamplona són les esglésies de San Saturnino (s.XIII), San Nicolás (s.XIII) i San Lorenzo. En aquesta última es venera la imatge de Sant Fermí, patró de la ciutat.

També molt interessant de visitar és la Ciutadella, que data del regnat de Felip II, amb les muralles i els vells Portals. Una visita mereix també el Palau de Navarra o Diputació Foral, d’estil barroc. Just davant hi trobem el monument als Furs, la ubicació del qual coincideix també amb un extrem del popular passeig de Sarasate.

Altres edificis civils destacables són la Cámara de Comptes (s.XIV), l’Ajuntament i el Palacio Provincial (s.XIX). Són destacades les façanes dels palaus del segle XVIII que abunden en els carrers antics Mayor i Zapatería. El Museu de Navarra i el Diocesà també són dignes d’una visita per part del turista que s’apropa a Pamplona. Sens dubte que una de les èpoques més animades per visitar la ciutat és la setmana del 7 de juliol, quan se celebra la festivitat del seu patró, Sant Fermí.

Per Redacció Tot Granollers / Redaccio ACPG

1 comentari

  1. No és correcte el que dieu en dues ocasions de San Fermin. Aquest no és el pàtró de Pamplona sinó copatró de Navarra amb San Francisco Javier.
    El patró de Pamplona és San Sernín (Serni) que té la catedral dedicada (vosaltres li dieu Saturnino que, tot i referir-se al mateix sant, és la denominació castellana).
    De fet San Fermín era deixeble de San Sernín i els dos van anar després a Tolosa (Toulouse)d’on Saint Sernin també n’és patró.

    Un bocí d’història que també seria interessant que es repassessin els que ignoren (o volen ignorar) l’orígen occità del nom Serni i s’encaparren en escriure’l amb C.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *