Viatges: Nicòsia

Ubicació

És la ciutat més gran de l’illa de Xipre i es troba en mig de l’illa, a la vora del riu Pedieos.

Població

Uns 270.000 habitants

Clima

Les temperatures són molt caloroses a l’estiu, amb màximes de 37 i mínimes de 21 a l’estiu. A l’hivern, les màximes poden rondar els 15 graus de màxima i els 5 de mínima. El major nombre de xàfecs es reparteixen, habitualment, entre els mesos de desembre i de gener.

Economia

Nicòsia és considerat un dels centres econòmics i financers més importants del Mediterrani oriental.

Curiositats

La ciutat és allà coneguda amb el nom de Leukosia o Lefkosia, que significa ‘ciutat blanca’.

Nicòsia és la capital de la República de Xipre i de la República Turca del Nord de Xipre, estat que no ha estat reconegut internacionalment i que ocupa un 36% de territori de la illa.

La invasió turca es va produir l’any de 1975 i fins al 2007 la ciutat estava dividida per un mur, que separava la part turca, la del nord, amb la grega, al sud. Aquest mur era conegut com la Línia Verda, un espai desmilitaritzat del qual s’encarrrega les Nacions Unides.

Nicòsia conserva l’essència de la ciutat antiga envoltada per una muralla del segle XVI, coneguda amb el nom de ‘mur venecià’, amb carrers estrets, amb antigues cases guarnides amb balcons i botigues de manualitats i objectes típics, juntament amb d’altres petits comerços on encara els artesans desenvolupen els antics oficis.

Al casc antic trobem interessants edificis de l’època Medieval, esglésies i el barri de Laiki Ytonia, de clar reflex medieval, excel·lentment rehabilitat i aquí és també on podrem degustar alguns dels plats de la cuina xipriota en alguna de les típiques tavernes.

No hem de deixar de veure tampoc la Porta Famagusta, la principal porta d’entrada a la ciutat i en excel•lent estat de conservació Aquest ambient contrasta amb el dinamisme d’una ciutat moderna i els alts edificis de la zona financera, que està situada més enllà de les muralles. Allà és on trobarem les botigues més internacionals i grans zones d’oci.

Alguns dels monuments interessants de visitar són aquests:

Església de Faneromeni, la més gran de Nicòsia; i l’esgléssia de Triopiotis, d’estil bizantí. La catedral de San Ioannis també és de recomanable visita. Pel que fa a les mesquites, cal destacar-ne la d’Arab Ahmet i de l’Omeriyeh, que era l’antiga catedral de Santa Sofia.

De visita interessant són els museus d’Història de Xipre, el Bizantí o el d’Art Popular. L’Etnogràfic està ubicat en un bonic edifici d’origen venecià.

Per Redacció Tot Granollers / ACPG – Redacció

(Foto: Mihai Doarna)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *