Una desena d’ONG presentaran projectes per sol·licitar les subvencions de cooperació

Una dotzena d’entitats van assistir el 29 de març a la trobada amb les responsables del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació per informar-se sobre les subvencions del Govern a projectes de cooperació per aquest 2012. D’aquestes, nou han confirmat que tenen un projecte preparat per sol·licitar les ajudes, una ho ha descartat i en els altres dos casos no s’ha pogut contactar amb elles. La majoria han valorat favorablement els canvis introduïts en el Pla rector de cooperació 2012.

Mans Unides, Infants del Món, Intermón Oxfam, Agua de Coco, la Fundació Ibo Àfrica, Càritas, Unicef, la Creu Roja i l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) ja estan treballant en projectes de cooperació en països en vies de desenvolupament i sol·licitaran les subvencions del Govern per obtenir finançament d’un màxim de 50.000 euros i del 70% del pressupost de la iniciativa.

La presidenta de Mans Unides, Meritxell Farrero, ha explicat a l’ANA que estan treballant en el redactat d’un projecte per crear un centre pels drets humans a la frontera entre la República Dominicana i Haití. És un projecte nou, segons ha indicat Farrero, amb el qual es presentaran a les subvencions de fins a 50.000 euros. Com fa habitualment aquesta entitat, tornen a treballar amb una iniciativa de gran impacte, de manera que la reducció de dos a un projectes subvencionables no els ha afectat.

Tampoc ha fet variar els plans d’Infants del Món, qui prepara un centre de capacitació a Cambodja per formar a la població local i donar-los una sortida laboral. Segons la seva presidenta, Elisabet Planas, és normal que els Governs redueixin les partides destinades a cooperació en temps de crisi ja que tothom s’ha d”ajustar el cinturó i donar exemple’.

Intermón Oxfam presentarà probablement un programa de ciutadania i governabilitat a Burkina Faso, ja que ‘l’educació permet que la gent pugui participar més en la vida política’, assegura el seu responsable a Andorra, Luca Mannocchi. Aquest també ha valorat molt positivament l’èmfasi que s’ha fet des d’Afers Multilaterals i Cooperació en la tasca de sensibilització al Principat perquè ajuda a veure que els projectes de les ONG són eficaços i augmenten la seva credibilitat.

Agua de coco també prefereix posar ‘tota la carn a la graella’ amb un sol projecte, ja que es tracta de quantitats importants amb les quals es poden fer moltes coses en països com Cambodja o Madagascar on desenvolupen la seva tasca. Aquest 2012 preparen un projecte dedicat al medi ambient per la reforestació d’una zona de manglars de Madagascar, segons ha concretat el seu gerent, Gerardo Gómez. D’altra banda, també volen demanar una subvenció de pressupost reduït per continuar amb la gira del Malagasy Gospel Choir i permetre que un grup de nenes ex-treballadores de les mines de sal i de safirs puguin oferir concerts per França, Espanya i Andorra.

Per la seva part, la Fundació Ibo Àfrica reconeix que han de fer un esforç addicional per rebaixar al màxim els seus costos ja que ha caigut tant el finançament públic com el d’empreses i particulars. La coordinadora general de la fundació, Carol Romay, ha informat que enguany volen fer un centre de desenvolupament de competències a l’illa d’Ibo, a Moçambic. Es tracta d’oferir una Formació Professional ‘molt bàsica’, ha explicat Romay, amb la qual es vol fomentar l’emprenedoria i impulsar el desenvolupament integral de l’illa. Sota el seu punt de vista, no és tan important que es redueixin els projectes com els criteris per determinar on i com s’inverteixen aquests diners públics. A més, el fet de posar més èmfasi en el control i l’avaluació ‘t’obliga a explicar millor les coses i aportar documentació de les contraparts locals’, assegura.

Des de Càritas, el seu president, Agustí Font, indica que encara no tenen del tot decidit quin projecte presentaran a la convocatòria que finalitza el proper 11 de maig, però afirma que tenen dues o tres iniciatives i estan estudiant quina és la de ‘més utilitat’.

Mentre, la directora d’Unicef, Marta Alberch, ha confirmat que enguany seguiran presentant el projecte de millora dels accessos als serveis bàsics de les poblacions autòctones del Congo, un projecte plurianual que té durada fins al 2016. Alberch ha destacat que Unicef treballa habitualment amb iniciatives que es desenvolupen per un període mínim de tres anys i normalment de cinc. Sobre els canvis en el Pla de cooperació indica que té certa raó voler concentrar més diners en menys projectes per obtenir millors resultats i que un bon seguiment dels resultats dóna ‘més transparència i credibilitat’ a l’ONG.

Tampoc afecten massa els canvis a la Creu Roja que, com a entitat subscrita a un òrgan internacional, utilitza des de fa temps els indicadors d’avaluació i desenvolupa projectes plurianuals. Aquest any volen tirar endavant la segona part del projecte del 2011 per reduir la vulnerabilitat dels joves al VIH/SIDA a Armènia.

Per últim, el veterinari que du a terme els projectes de cooperació amb el suport de l’APRA, Jesús Muro, reconeix que el seguiment i valoració de les iniciatives compliquen la tasca de les organitzacions més petites però admet que és una forma de valorar ‘molt pràctica i amb paràmetres objectius’. Tot i així, la seva voluntat és poder concórrer a l’ajuda de fins a 50.000 euros per estendre el projecte veterinari a Ruanda i el Congo a més d’Uganda, com els ha demanat la contrapart del país africà.

Precisament aquesta avaluació del projecte és el que ha fet enrere a la Federació Andorrana d’Esports Adaptats, que, com ha apuntat el seu responsable Víctor Filloy, creu que és necessari justificar les ajudes però és pràcticament impossible de complir quan se n’encarrega una sola persona. Considera que hi hauria d’haver un procediment per a ONG grans i un altre per a petites, les quals podrien tenir un major acompanyament dels tècnics de cooperació del Govern per poder fer el seguiment del projecte.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *