Un model de televisió inexistent

La sessió de control al Govern celebrada ahir, la primera de la legislatura, no va complir amb les expectatives que havia aixecat pel que fa a la ràdio i la televisió públiques. Una vegada més, a la seu parlamentària, on tantes vegades s’ha parlat d’aquest qüestió en els últims anys, tan sols es van sentir divagacions dels nostre polítics sobre aquest àmbit. Si algú es pensava i tenia l’esperança que per fi podia quedar una mica clar quin serà el model de ràdio i televisió públiques que tindrem a Andorra en els propers anys, a ben segur que va quedar defraudat una vegada més. Això sí, el cap de Govern va deixar molt clar que hi haurà acomiadaments perquè la situació econòmica de l’ens públic és del tot “insostenible”. O sigui, que més enllà de la retallada que sembla ser que afectarà tots els departaments de l’Administració, no hi va haver cap element per albirar, encara que sigui tímidament, si hi ha unes directrius mínimament coherents per als mitjans públics.

La indefinició sobre aquest àmbit que sempre ha existit arriba ara a l’extrem que, cinc mesos després de la constitució del nou Govern, encara estan en els seus llocs els mateixos dirigents nomenats pels socialdemòcrates, una cosa inconcebible a qualsevol altre país i que demostra que ni uns ni altres saben a hores d’ara què fer amb RTVA, més enllà d’impedir una sagnia financera que cada dia és més gran. Al llarg dels últims anys tots els polítics que han arribat al poder s’han limitat a nomenar a dit els seus directius, conscients de la importància que els mitjans públics tenen a l’hora d’influir en l’opinió pública. I han anat augmentant el dèficit amb contractacions amb sous desorbitats- això sobretot ho van fer més descaradament els liberals- i indemnitzacions milionàries posteriors per acomiadaments improcedents, però mai s’ha definit una política clara de quin model de mitjans públics és el més adequat per a un petit país com el nostre.

Cap dels governs anteriors, d’un o altre signe polític, ha tingut tampoc la valentia d’abordar, més enllà d’un esbós tímid, la reforma de l’administració, en la qual s’hauria d’inscriure també qualsevol canvi que es vulgui fer a RTVA en ser una empresa parapública, tot i que bona part del seu personal no pugui ser considerat com a funcionaris. Molt ens temem, però, que la cautela amb què es vol portar a terme qualsevol canvi a l’Administració general, davant del poder dels diferents sindicats que s’han anat constituint, no existirà pel que fa a RTVA . La tisorada afectarà els empleats que facin falta perquè l’únic que importa és fer quadrar els números, quan està clar que la sostenibilitat financera és fonamental, però no suficient per tenir uns mitjans públics de prestigi que siguin valorats per la ciutadania. Algú hauria d’explicar als nostres polítics que una ràdio i televisió publiques són fonamentals per a qualsevol Estat i que Andorra es mereix molt més que la “televisió local” que alguns preconitzen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *