Un discurs valent i pragmàtic

De mesures anticrisi, més aviat poques. O millor dit, d’actuacions que puguin ajudar perquè l’economia del país revifi en un curt termini de temps, que és el que tots esperem, pràcticament cap. Això segurament haurà decepcionat a més d’un ciutadà, que potser esperava una mica més de concreció. La compareixença en la televisió pública del cap de Govern, Toni Martí, segurament no va respondre a les expectatives que s’havien creat. Això sí, el discurs pronunciat per Martí té l’encert de posar sobre la taula quins són els problemes principals que afligeixen el país i de dir a les coses pel seu nom. Alguns d’aquests problemes s’arrosseguen des de fa molts anys, i ara sembla que hi ha una ferma determinació d’abordar-los en aquesta legislatura, la qual cosa ja és positiva en sí mateixa i demostra valentia política.

Així, en un moment en què a tots els països del nostre entorn es parla de la necessitat de reduir la despesa de l’Administració, si es vol que no es col·lapsi financerament parlant, sembla que per fi també a Andorra es farà alguna cosa en aquest sentit. L’Executiu està disposat a posar en marxa mesures per reduir dràsticament les despeses insostenibles que des de fa molt temps es generen des del sector públic. I a més de l’anunci d’un pressupost auster per a l’any vinent, Martí va avançar accions concretes, com és que els treballadors amb salaris més elevats els veuran reduir-se entre un 5% i un 10%. Fins ara, i durant anys, tots els polítics havien proclamat la necessitat de reformar l’Administració, però pocs s’havien atrevit a posar en pràctica mesures concretes i s’havien limitat a teoritzar o esbossar avantprojectes de llei. Per això és molt positiu que es parli de la voluntat de portar a terme finalment una profunda revisió de l’estructura administrativa de l’Estat juntament amb els comuns. I aquí serà important veure la postura que adopten els sindicats, si posen el crit en el cel en defensa dels seus privilegis o accepten un cert sacrifici, com està passant a tot arreu davant la difícil situació de les finances públiques.

El discurs del cap de Govern té també com a aspecte positiu que ha permès visualitzar clarament quin serà el full de ruta que se seguirà per canviar el model econòmic del país, que és el veritable objectiu a assolir en el més breu de temps possible. L’obertura econòmica que tothom defensa públicament, però que alguns rebutgen en privat si el seu sector es veu afectat, tindrà lloc l’any que ve. D’altra banda, les actuacions que afectaran la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) van ocupar també bona part del discurs de Martí, conscient que un resultat anyal negatiu de 40 milions d’euros és insuportable no només per a la parapública, sinó també per a l’Estat, que s’ha de fer càrrec del dèficit. I, a l’igual que en altres capítols del seu discurs, és d’agrair que Martí no s’hagi limitat a exposar línees programàtiques sinó que s’ha mostrat pragmàtic i, disposat a anar a la pràctica, ha mencionat que aviat hi haurà un catàleg de mesures urgents per preservar la seguretat social.

El conjunt de reformes previstes haurien de servir per al manteniment i millora d’un Estat del benestar que aquí, a Andorra, encara hem vist tan sols amb un model raquític. I si ens atenim a les paraules contingudes al discurs del cap de l’Executiu, aquest seria el camí que se seguirà perquè “el Govern no posarà l’accent de les retallades en la política social, i encara menys en temps de crisi”. Tota una declaració d’intencions que significa un tomb cap al centre de Martí a les portes de la celebració de les eleccions comunals el mes de desembre i que segurament no és gaire ben vista pel sector més dretà de Demòcrates per Andorra (DA). Un tomb que li permet fins i tot anunciar que aquesta mateixa legislatura hi haurà un impost sobre la renda de les persones físiques, per a la implementació del qual també trobarà resistències en les seves pròpies files. Així doncs, haurem d’estar atents per veure si totes les propostes anunciades es porten a la pràctica i es compleixin els terminis que s’han fixat.

El que està clar, en tot cas, és que el país es troba en una situació molt delicada, i que si no es posen de manera immediata els fonaments d’un nou model econòmic, la recuperació pot tardar en arribar més que a d’ altres països, amb la qual cosa continuarà la destrucció de llocs de treball que es produeix des de fa mesos. Andorra ha pogut sortir de situacions fins i tot més greus que l’actual, i per això cal ser optimista sobre el seu futur, però com va dir el cap de Govern, caldrà l’esforç de tots.

1 comentari

 1. Si bon discurs

  Ara podem posar impostos als propietaris de pisos, i final ment ho pagarà el treballador com sempre oi?

  No oblidem qui ha posat on son a aquestos funcionaris (els politics)

  I qui ha permes que tinguem aquestos departaments de RHH que defensen els drets i no recorden mai els deures.

  Tot plegat fa pena.

  Això si a ningú ens paguen per dormir però si tan hem de apretar cinturons,poder que els comuns deixin de generar les despeses que provoca “tràmits” fotocopies manteniment tinta personal etc i que cada un faci el seu oi?

  Opino que de funcionaris amb sous el que es diu sous de 2000 eurikis poks oi companys al menys als Comuns.

  D’altra banda anirem a pagar allò que “la política” ha permès que succeeixi,culpem doncs al funcionari clar i evident no culpem a aquell que ha anat a comprar vots no…..

  I ara als que ja tenen fa anys els sous congelats els hi congelem mes oh si i apel•lem al Honor i a aquestes coses tan i tan maques.

  Igual un dia creixerem i deixarem de fer l’ Andorra oi? No? Si no es així regalarem el NOSTRE país a l’ exterior això si no ho hem fet ja.

  Al final els qui tenen tindran mes i els treballador tindrem de marxar d’aquest país si o si no tenim elecció digna.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *