Un discurs que obre moltes esperances

El discurs d’investidura pronunciat avui pel candidat a cap de Govern, Toni Martí, s’ha de començar a llegir pel final – com sol ser habitual en aquests casos- perquè és on es troba el moll de la qüestió. El líder de Demòcrates per Andorra (DA), a l’igual que ja va fer durant la campanya electoral, ha proposat un pacte d’Estat que inclouria la reforma de la seguretat social, la revisió de les transferències i competències comunals i la definició de les relacions amb la Unió Europea (UE).

No és inhabitual que al llarg dels últims anys s’hagi aprofitat el moment del nomenament del nou cap de Govern per parlar de consens, però el cert és que aquest no s’ha portat mai a la pràctica i s’ha quedat només en una paraula buida de contingut. Per això, els polítics disposaran ara d’una nova oportunitat per assolir una entesa, encara que tan sols sigui en aquests tres importants temes per al futur del país. I ara ja no s’hi valen excuses. Cadascú haurà d’assumir les seves responsabilitats davant de la ciutadania en cas d’un nou fracàs i no valdrà donar les culpes, com molt freqüentment es fa, a l’altre.

A més d’aquest pacte, que com va dir el candidat a cap de Govern no només ha de ser entre les forces polítiques, sinó també amb la mateixa societat civil, Martí es va referir a la necessitat de definir un nou model econòmic, un àmbit del qual s’ha parlat molt en els últims anys, però en el qual no s’ha avançat tampoc gens ni mica. Aquestes són, a grans trets, només algunes de les matèries pendents en les quals no pot haver ja cap dilació a l’hora de resoldre-les. Però més enllà d’aquests grans temes d’ Estat que caldrà abordar al llarg de la legislatura, s’han de prendre mesures el més ràpidament possible que permetin impulsar la malmesa economia andorrana. En aquest sentit, és d’agrair que Martí mencionés en el seu discurs la necessitat d’ajudar les persones que en aquests moments ho estan passant malament, que cada vegada són més com ho reflecteixen les xifres d’inscrits al Servei d’Ocupació dels últims mesos.

Deixant de banda les qüestions programàtiques, la majoria dels ciutadans tenen també l’esperança que la nova legislatura obri les portes a una nova manera de fer política, basada en el diàleg i el debat de les idees, tot i les lògiques diferències que pugui haver entre els partits, i no en la confrontació sistemàtica i moltes vegades sense sentit que s’havia pogut observar durant els dos últims anys. De moment, cosa que és d’agrair, sembla que es vol portar a terme un canvi en les formes de governar, que contrasten amb les que hi havia anteriorment. Aquest nou tarannà –“governaré des de la humilitat”, va dir Martí- no pot quedar només en paraules sinó que s’hauria d’anar concretant a partir d’ara i estendre’s a tota la legislatura, malgrat l’àmplia majoria obtinguda a les urnes per DA. En definitiva, són moltes les esperances dipositades en el que serà el nou Govern, que s’haurà d’esforçar per donar resposta a totes elles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *