Trist debat sobre la nacionalitat

La proposició de llei per reduir de vint a quinze el nombre d’anys per obtenir la nacionalitat andorrana per naturalització no va prosperar al Consell General. Els consellers generals de Coalició Reformista (CR) i Andorra pel Canvi (ApC) van impedir que el text entrat a tràmit pels socialdemòcrates s’aprovés. Els reformistes van argumentar la seva postura dient que un moment preelectoral com l’actual no era el bo per parlar d’una matèria tan important com aquesta, que requeriria un consens del conjunt de forces polítiques. A més, també es van mostrar disconformes amb la proposició de llei perquè no es garanteix la prohibició de la doble nacionalitat, un precepte que els liberals que ara estan a les files reformistes no han volgut canviar mentre s’han mantingut al poder.

Per la seva banda, els membres de la plataforma van justificar el seu vot contrari amb la necessitat de convocar un referèndum en què es pronunciïn els ciutadans. Així doncs, el trist espectacle que ens ha ofert els tres grups parlamentaris al llarg de tota la legislatura, incapaços de flexibilitzar les seves postures en qüestions essencials per al país, es va repetir una vegada més. I és que el que perceben els ciutadans és que s’ha perdut una nova oportunitat d’introduir reformes en un àmbit que no s’ha tocat des de fa molts anys i en el qual es manté una regulació totalment anacrònica amb els temps moderns.

Les instàncies internacionals, com el Consell d’Europa, recomanen una equiparació d’Andorra en aquesta matèria, amb la rebaixa a deu anys del temps de residència per obtenir la nacionalitat, el que deixa clar que la reducció a 15 anys només seria un primer pas. Els parlamentaris de l’oposició s’han volgut mantenir, però, en postures anquilosades, quan el que cal és l’adaptació del país als estàndards internacionals.

És veritat que no és un tema que s’hagi de tractar a corre-cuita, però els reformistes ja van disposar de molt temps quan governaven per fer canvis i mai es van atrevir. ApC, per la seva banda, podria haver aprofitat per demanar de convocar el referèndum que defensa sobre aquest tema, però no ho ha fet, amb la qual cosa no es compromet a res. I els socialdemòcrates han tingut la valentia d’entrar a tràmit una proposició de llei com aquesta, però no han encertat amb l’oportunitat, ja que la proximitat de les eleccions generals no és el moment més idoni per plantejar la reforma. Així, Andorra haurà de continuar arrossegant en el context internacional l’etiqueta de ser un dels països que més discrimina per raó de la nacionalitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *