Trini Marin encoratja a les noves Capitals de la Cultura Catalana

La ciutat de Barcelona serà la Capital de la Cultura Catalana l’any 2014, Vilafranca del Penedès ho serà el 2015 i Vic el 2016, segons que ha anunciat avui el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.

Fins ara, han estat elegides capitals de la cultura catalana les següents ciutats de l’àmbit lingüístic català:

2004: Banyoles 2005: Esparreguera 2006: Amposta 2007: Lleida 2008: Perpinyà 2009: Figueres 2010: Badalona 2011: Escaldes-Engordany/Principat d’Andorra 2012: Tarragona 2013: Ripoll 2014: Barcelona 2015: Vilafranca del Penedès 2016: Vic

La Capital de la Cultura Catalana (www.ccc.cat) s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i la cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior. El Parlament de Catalunya va donar suport a la Capital de la Cultura Catalana, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004.

La Capital de la Cultura Catalana Barcelona 2014 serà impulsada directament per l’organització promotora de la capitalitat cultural, en coordinació amb les altres iniciatives que commemoraran l’emblemàtic any 2014, i tindrà tres àmbits d’actuació. La ciutat de Barcelona, la resta de Catalunya i àmbit lingüístic català i l’àmbit internacional.

Pel que fa la Vilafranca del Penedès 2015 la seva candidatura va ser aprovada per unanimitat de tots els grups polítics de l’ajuntament el 2 de febrer de 2011 i ha tingut una massiva adhesió ciutadana. Vilafranca ha destacat en la seva candidatura que “la ciutat té una gran riquesa cultural, tant pel seu patrimoni com per la intensa activitat associativa i institucional en tots els àmbits creatius, escènics i artístics. Aquesta àmplia expressió cultural es reforça amb una bona xarxa d’equipaments de qualitat i de suport a entitats que facilita la programació i potencien la seva activitat”. La Festa Major de Vilafranca, ciutat amb una població de 39.777 habitants, reconeguda com a “Festa patrimonial d’interès Nacional”, va ser elegida per votació ciutadana com un dels 10 tresors del patrimoni cultural immaterial de Catalunya i Andorra.

L’Ajuntament de Vic va aprovar presentar la seva candidatura a la Capital de la Cultura Catalana 2016 el 7 de novembre de 2011, per unanimitat de tots els grups polítics del consistori. En la seva candidatura, que també ha tingut una gran adhesió ciutadana, Vic, municipi amb una població de 41.232 persones, ha destacat que la ciutat “ha aconseguit assolir un elevadíssim nivell associatiu, social i cultural comparable a molt poques ciutats del país però que creiem que, en poques ocasions, ha estat prou reconegut en l’àmbit nacional i internacional”. A Vic, on se celebren fires i mercats reconeguts a nivell nacional, desenvolupen la seva activitat més de tres-cents associacions. El Centre històric de Vic va ser elegit, per votació ciutadana, com a una de les 7 meravelles del patrimoni cultural material de Catalunya.

El jurat que ha elegit a Barcelona com a Capital de la Cultura Catalana 2014, a Vilafranca del Penedès com a Capital de la Cultura Catalana 2015 i a Vic com a Capital de la Cultura Catalana 2016 ha estat constituït per Rodolfo Maslias, que ha estat secretari general de la Xarxa Europea de Capitals Culturals; Ivonne Rego, de la Capital Europea de la Cultura de Lisboa; Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, i Màrius Vendrell, director general de la Capital Americana de la Cultura.

Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, que es la Capital de la Cultura Catalana d’enguany, ha declarat en conèixer les designacions de les noves capitals culturals que “amb el lema de la Cultura ens transforma vàrem iniciar el mes de gener la nostra Capital de la Cultura Catalana 2012, una capitalitat que suposa un repte per a nosaltres, en els àmbits local i nacional. La capitalitat és una excel.lent ocasió per a fer un reconeixement als creadors que mantenen viva la cultura tarragonina i per tant la cultura catalana, amb més de mil actes durant l’any. D’altra banda, al final de la nostra capitalitat cultural esperem poder oferir al país els resultats del Banc de la Cultura, un projecte que esperem permeti desenvolupar un nou model de gestió. Desitgem a les tres ciutats elegides com a Capital de la Cultura Catalana molta sort i encert en les seves propostes”.

Encara a Tarragona 2012, la tinent d’alcalde de Cultura i Patrimoni, Carme Crespo, ha felicitat també les noves capitals de la cultura catalana i ha recordat que “el paper cabdal de la cultura en el desenvolupament de la societat és evident i inqüestionable. Però, en canvi, el paper de la cultura en el desenvolupament i benestar personals sovint es menysté. En temps de dificultat econòmica comença a imperar un discurs que relega les necessitats culturals molt per sota de les socials, sanitàries i educatives dels ciutadans. Però la creativitat genera riquesa. L’expressió artística millora la salut i la cultura educa i transforma les persones”.

De la seva banda Trini Marín, Cònsol major d’Escaldes-Engordany, que fou la Capital de la Cultura Catalana 2011 ha declarat que “vull encoratjar i transmetre el ple suport de la nostra parròquia a les ciutats que tindran l’honor de representar la Capital de la Cultura Catalana el 2014, 2015 i 2016. L’any passat Escaldes-Engordany va acollir la capitalitat cultural, una oportunitat excepcional per exportar la cultura pròpia del Principat d’Andorra a través de tot el mapa lingüístic català, per reivindicar la importància de la cultura en la creació de riquesa d’un país i com a eina de cohesió d’una societat. I és que la cultura ens transmet valors i la cultura ens uneix als territoris de parla catalana. Són temps difícils, però no per això hem de deixar d’esmerçar esforços en l’àmbit cultural”.

Finalment, Jordi Munell, alcalde de Ripoll, que serà la Capital de la Cultura Catalana 2013, ha expressat que “des del Bressol de Catalunya vull saludar i felicitar Barcelona, Vilafranca del Penedès i Vic per la seva designació com a capitals de la cultura catalana 2014, 2015 I 2016. Repassant les ciutats que han estat, són o seran capitals de la cultura catalana hom s’adona de la riquesa cultural de la nostra nació mil.lenària. A Ripoll estem molt entusiasmats i il.lusionats amb la preparació de la nostra capital cultural de l’any vinent i estem convençuts que per l’espai lingüístic català l’existència d’una capital cultural pròpia és un element que ens permet augmentar l’autoestima alhora que reforçar la potència que té la cultura catalana”.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *