Tenir un cos ‘perfecte’ no és tan perfecte

Investigadors de la Universitat de Utah han descobert que les hormones que fan que les dones siguin més fortes físicament, més competitives i resistents a l’estrès també provoquen una redistribució del greix cap a la cintura que les allunya de l’estereotip de bellesa establert. L’estudi afirma que, en les societats on les dones estan més sotmeses a estrès, és més probable que no tinguin el cos tipus “guitarra” que tradicionalment s’associa a bellesa i atractiu sexual.

L’estudi s’ha basat en l’ànalisi de la Raó Cintura-Maluc o RCM, un índex que es calcula dividint el perímetre de la cintura pel dels malucs. El valor de referència del RCM és de 0.7, que els científics associen a unes proporicions atractives en les cultures europees. La hipòtesi plantejada per Elizabeth Cashdan, antropòloga de la Universitat de Utah, sorgeix de l’observació que les dones d’arreu del món tendeixen a presentar un RCM superior a 0.7, és a dir, tendeixen a tenir un cos més “cilíndric” que en forma de “guitarra”, que suposadament és més atractiu.

Alguns estudis previs havien confirmat que les dones amb un RCM de 0.7 o inferior són més fèrtils i presenten una taxa de malalties cròniques més baixa. Altres estudis han demostrat que els homes prefereixen les dones amb un RCM més aviat baix, és a dir, cintura estreta i malucs relativament amples. Tenint en compte aquests dos aspectes, l’evolució hauria d’haver afavorit que aquest fos el morfotipus dominant.

Però la evidència és una altra: les dades de 37 poblacions diferents de dones que ha recopilat la Dra. Cashdan mostren un RCM superior a 0.8 de mitjana. Si el nombre “màgic” és 0.7, en termes de salut i de preferències per part dels homes, per què en la majoria de dones és significativament superior? Aquí és on les hormones entren en joc.

 

El paper de les hormones en la distribució de greix corporal

Els andrògens, un conjunt d’hormones que inclou la testosterona, fan augmentar el RCM, ja que augmenten el volum de greix visceral que s’acumula a la cintura. Però al mateix temps, nivells alts d’andrògens proporcionen més força física, més competitivitat i més resistència. El cortisol, una altra hormona que augmenta en condicions d’estrès, també fa augmentar el greix al voltant de la cintura.

“El perfil hormonal de les persones amb un RCM elevat afavoriria l’èxit en la competició pels recursos, especialment en situacions estressants”, afirma Cashdan. En altres paraules, en determinades societats i situacions, és millor presentar alts nivells d’andrògens que una cintura estreta. En aquestes situacions, és possible que els homes se sentin més atrets per aquesta capacitat de resoldre situacions compromeses que pels possibles beneficis d’un RCM més proper al 0.7.

 Per Pere Figuerola (LAMALLA.CAT) / ACPG

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *