“Sparrows” s’emporta sense massa entusiasme la “Concha d’Or” del Festival de Sant Sebastià

sant sebastia

La freda elegància de la coproducció islandesa-danesa-croata “Sparrows” de Rúnar Rúnarsson l’ha portat a erigir-se en la pel·lícula triomfadora en una discreta secció oficial de la 63 edició del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 2015. Aquesta cinta nòrdica esbossa el trajecte erràtic i desorientat d’un adolescent, Ari (Atli Oskar Jalarsson), fill de pares separats, que després de conviure amb la seva mare a Reykjavík, ara ha de marxar a viure amb el seu pare en un paratge perdut d’Islàndia.

Aquest jove callat, solitari i fora de lloc s’endinsa en un món desconegut on l’alcohol i l’apatia semblen ocupar tota l’activitat diària de la major dels seus habitants. En aquest procés d’adaptació iniciàtic, el jove procurarà refer els ponts trencats amb la figura d’un pare força desastrada, basculant entre l’atracció i el refús. Un devessall de sentiments contradictoris expressats sense grans gesticulacions, en un to més aviat distant, que fa que aquests s’exterioritzin a través de silencis eloqüents o a través del cant, gràcies a la seva veu angelical. En aquest cul de món, Ari pateix introspectivament la ràbia i la frustració d’aquest difícil moment vital, mentre tempteja l’amor d’una retrobada amiga d’infància que surt amb un jove violent i masclista.

Altres guardons

D’altra banda, la torbadora cinta fantàstica francesa “Evolution” de Lucille Hadzihalilovic ha fet prou mèrits per aconseguir emportar-se amb justícia el Premi Especial del Jurat. El seu to fantasmagòric i enigmàtic carregat de suggerències l’ha fet mereixedora també del Premi a la millor fotografia atorgat a Manu Dacosse. El premi a la millor direcció ha recaigut en el realitzador belga Joachim Lafosse pel seu treball a la cinta belga-francesa “Les chevaliers blancs” en què recrea quasi en format documental l’escandalosa peripècia de la ONG francesa que dóna títol al film, la qual procurava treure per mitjans fraudulents un grup de nens africans per a la seva adopció.

La “Concha de plata” a la millor actriu se l’ha emportada l’actriu Yordanika Ariosa pel seu torrencial i extrem paper de prostituta marginal havanera en el sòrdid film d’Agustí Villaronga “EL rey de la Habana” ambientat en els difícils anys 90 a Cuba a partir de l’inhòspit llibre homònim de l’escriptor cubà Pedro Juan Gutiérrez. Mentre que la “Concha de plata” al millor actor ha estat repartida ex-aequo als actors Ricardo Darín i Javier Cámara pels seus antològics papers en el film del barceloní Cesc Gay, “Truman”, en què interpreten, respectivament, el paper d’un malalt terminal i el del seu fidel amic que acut a visitar-lo des de Canadà per fer-li uns dies de companyia i anar preparant el comiat definitiu.

TOTES LES NOTÍCIES