Sergi Sentias: “El pla estratègic ajuda perquè tota l’organització treballi en equip i conegui amb claredat què s’espera de cadascú”

“Implantació de l’estratègia: Com executar el pla estratègic” és el títol del curs que oferirà els dies 15 i 16 de febrer el professor Sergi Sentias dins del pla de formació de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). Sentias és Consultor estratègic, de Processos i Organització i Especialitzat en disseny de plans estratègics, transformació organitzativa, implantació de gestió per processos i redisseny de models de negocis, entre altres. “El pla estratègic ajuda perquè tota l’organització treballi en equip i conegui amb claredat què s’espera de cadascú”, afirma Sentias.

 

-Quina és la definició que es pot fer avui dia de Pla estratègic de l’empesa?

És un procés sistèmic de reflexió de l’empresa i del negoci, on les respostes a preguntes com A on estem? A on volem anar? Com arribem a on volem anar? Ajuden a construir el full de ruta amb els objectius estratègics a curt, mig i llarg termini i les accions a realitzar per aconseguir-los.

El Pla estratègic estableix les guies i directrius que regiran el comportament de l’organització i l’assumpció de dits objectius, reduint la improvisació empresarial.

Actualment estan apareixent noves formes de cercar la reflexió empresarial, més dinàmiques i flexibles, on s’incorporen mètodes i tècniques d’entorns de disseny que fugen del text i potencien la vessant gràfica i visual.

 

 -Quina importància juga avui dia el pla estratègic a l’hora d’aconseguir la bona marxa d’una empresa?

Les empreses que aconsegueixin disposar d’un pla estratègic tindran a les seves mans una potent eina que les ajudarà a créixer i desenvolupar als seus treballadors, a tenir directrius clares sobre el que s’ha de fer i sobretot, a generar una confiança amb els seus stakeholder.

Les persones han d’alinear-se i dirigir els seus esforços cap a on la companyia necessita. El pla estratègic ajuda perquè tota l’organització treballi en equip i conegui amb claredat què s’espera de cadascú.

Caminar sense rumb fix o caminar sense un mapa o caminar sense senyals que indiquin a on estem, quant ens falta i que hem de corregir per arribar abans al nostre destí, és sense dubte, motiu de fracàs.

 

-El curs que vostè impartirà explicarà com executar el pla estratègic. Quins són els coneixements fonamentals que l’empresari ha de tenir en aquesta matèria?

El principal coneixement és que conegui la seva empresa i el seu negoci. La resta d’aspectes seran facilitats en forma de mètode i tècnica.

Els casos ajudaran a entendre millors els conceptes esmentats.

 

 -El curs que ha programat la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) consta de 12 hores. Són suficients per tenir una visió global sobre aquest àmbit?

Les 12 hores previstes pel seminari estaran repartides de forma que l’adquisició dels coneixements sigui progressiva. Una vegada finalitzat el seminari, l’assistent tindrà la capacitat de realitzar un pla estratègic i disposarà de models senzills per poder-lo implantar.

 

 -Creu que a través dels cursos que s’han programat sobre les diferents matèries és possible tenir una idea completa sobre els diversos vessants que conformen la gestió de l’empresa?

Efectivament el disseny formatiu dels diversos seminaris i la seva programació, permetrà realitzar un bon anàlisi de la realitat que es té a l’empresa i traçar el pla adequat per satisfer les necessitats.

 

 -Suposo, a més, que una vegada es coneixen les bases, l’alumne pot desenvolupar aquesta àrea pel seu compte amb l’ajuda dels coneixements adquirits.

Per suposat, durant el seminari es donaran referències de mètodes, tècniques i casos per a que sigui l’alumne qui pugui progressar al seu ritme i disposi d’eines per a la reflexió i planificació a realitzar.

 

-En aquest sentit, la CEA ha creat un club d’antics alumnes que serveixen per intercanviar experiències que pot ser de molta utilitat per continuar aprenent. Què li sembla a vostè?

Em sembla una decisió molt encertada i que ajudarà per una banda a promoure intercanvi de informació i casos d’èxit entre professionals i empreses, sobretot en aquests moments on cal ser el més eficients possibles i per altra banda a crear possibles sinèrgies entre empreses i professionals del País.

 

-Hi ha altres eines que es poden fer servir perquè els alumnes complementin la seva formació?

Existeix en l’actualitat un món social, col•laboratiu i de noves tendències en eines de formació, que facilita la formació i l’aprenentatge de tots els que tinguin inquietuds per saber i conèixer més.

La vessant social permet conèixer de primer mà, casos i experiències de professionals similars. Permet aprendre debatin casos concrets i específics.

La vessant col•laborativa facilita un aprenentatge en equip gràcies a que és possible nodrir-se de les opinions i enfocs de tots els que participen en els grups d’interès.

Per últim les noves tendències en les eines de formació ens permeten realitzar formació:

– Blended: presencial més a distància

– Mòbil elearning: videos de formació

– Formació elearning tradicional

-En un moment de crisi es pot considerar lògic que els empresaris siguin una mica reticents en gastar en formació. Què els diria vostè per convèncer-los que aquesta és una bona inversió?

La formació fa créixer l’empresa, la dota de coneixement que la companyia pot i hauria de traduir en eficiència, productivitat i innovació.

La formació proporciona autonomia a les persones de l’organització, que gràcies a ella poden realitzar les seves funcions i tasques amb més seguretat i qualitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *