Se celebra els 30 anys de la presència del català a la Universitat Carolina de Praga

Sílvia Riva celebrant els 30 anys de presència del català a la Universitat Carolina de Prag
Sílvia Riva lliurant sengles plaques commemoratives

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, acompanyada del director de Política Lingüística, Joan Sans, s’ha desplaçat aquest dilluns a la ciutat txeca de Praga per commemorar el 30è aniversari de la presència de la llengua catalana a la Universitat Carolina de Praga.

Riva ha ressaltat que “en tots aquests anys de trajectòria amb l’Institut d’Estudis Romànics hem vist com aquella porta que s’obria fa 30 anys en forma de lectorat progressava fins a agafar la forma que té avui, la del Centre Carlemany de Llengua Catalana, que centralitza totes les classes i recursos a una única aula cèntrica”. Així mateix, també ha lloat que aquest temps de treball constant i de relacions acadèmiques entre les dues institucions han permès “defensar amb orgull la llengua i la cultura d’Andorra, seguint l’herència de tots els que hi han aportat el seu granet de sorra en tot aquest llarg camí”.

La ministra ha ofert aquest discurs en el marc de l’acte que han organitzat de manera conjunta la Universitat Carolina i el Departament de Política Lingüística del Govern per commemorar l’efemèride. L’acte ha comptat amb la representació del viceministre d’Educació del Govern de la República Txeca, Václav Velčovský, del viceministre adjunt d’Afers Exteriors, Martin Kosatka, de la vicerectora de la Universitat Carolina, Markéta Křížová i de l’ambaixador d’Espanya a la República Txeca, Ángel Losada Torres-Quevedo.

L’objectiu de la commemoració és agrair els 30 anys de col·laboració de la Universitat Carolina i el mecenatge de la família Bares des de l’inici del projecte. De fet, Joan Sans, ha apuntat que “parlar dels 30 anys de català a Praga és parlar de la família Bares, del suport econòmic constant al projecte, del finançament de beques per als estudiants de català i de l’adquisició de material pedagògic”, entre molts d’altres ítems.

Durant l’acte, que ha comptat amb un petit acompanyament musical d’un trio de l’ONCA, també s’ha fet un reconeixement especial a la figura de Jan Schejbal, element cabdal de la catalanística txeca i professor col·laborador del projecte, que va morir el juny de l’any passat. La ministra, en representació del Govern, ha lliurat sengles plaques commemoratives a la Universitat, la família Bares i la família Schejbal acompanyada d’una petita representació d’alumnes i exalumnes del Centre Carlemany que també han assistit a l’acte.

 

30 anys d’història

El 1991, el Govern d’Andorra i la Universitat Carolina de Praga van establir les bases i el treball del Lectorat de català de Praga, que van ser ratificades per conveni signat el 1993 per la Universitat Carolina (l’Institut d’Estudis Romànics) i el Govern d’Andorra, i reafirmat l’any 2000 amb la signatura d’un nou acord.

L’actual Centre Carlemany de Llengua Catalana ofereix: 15 cursos oficials (amb crèdits) a la Universitat Carolina de llengua, literatura, institucions, art i cultura d’Andorra. Hi ha una representació d’Andorra i la seva llengua en el Dia Europeu de les Llengües, els estudiants participen en el projecte del Voluntariat lingüístic de l’Àrea de Política Lingüística, s’organitzen actes culturals sobre la realitat d’Andorra, es fa una convocatòria anual dels exàmens oficials de llengua catalana del Govern d’Andorra amb l’expedició dels corresponents certificats, s’ofereixen beques a cursos de català d’estiu a Andorra i a altres territoris de parla catalana, etc. A més, és obert a tothom i totalment gratuït.

La seu del Centre Carlemany és al Rectorat de la Universitat Carolina de Praga. El Centre també disposa d’una web pròpia on s’hi pot consultar una descripció detallada de totes les activitats (www.epep.cz).

[do_widget id=category-posts-pro-64]