SDP esmena les proposicions legislatives laborals de DA

El  conseller general per SDP, Víctor Naudi, ha esmenat la proposició de llei qualificada de relacions laborals i la proposició de llei qualificada de conflicte col·lectiu presentades pel Grup parlamentari de DA.

Pel que fa a la proposició de llei qualificada de relacions laborals el conseller progressista ha presentat quatre esmenes.

En la primera esmena Víctor Naudi proposa suprimir l’article 19 que fa referència als treballs de curta durada.

Els progressistes pesem que no queda justificat aquest article perquè el seu objecte ja està perfectament cobert pel contracte per durada determinada previst a l’article 14. La flexibilitat i claredat d’aquest fan innecessària la modalitat indicada. A més, aquest contracte al qual ens referim ja preveu adequadament els sistemes contra el frau i l’abús (límits temporals, conversió en indefinit, etc.)

Cal també tenir en compte que el contracte per temporada ja té una regulació pròpia a l’article 15.

D’altra banda també –és l’esmena quarta– el portaveu parlamentari d’SDP proposa modificar la disposició final segona de la llei per a donar mandat al Govern per a regular reglamentàriament les empreses de treball temporal.

Els progressistes considerem que la regulació que s’estableix als articles 12, 12.4 i 14 pel que fa a les empreses de treball temporal és força breu. Considerem que el Govern hauria de regular, en el termini de sis mesos i per via reglamentària aquelles entitats.

Quant a la proposició de llei qualificada de mesures de conflicte col·lectiu el portaveu parlamentari d’SDP ha presentat tres esmenes.

En les esmenes primera i segona es busca afavorir la regulació mitjançant conveni col·lectiu.

Víctor Naudi considera que facilitaria molt la pau laboral la previsió d’un conveni col·lectiu o acord específic dels serveis i treballs de manteniment i de caràcter essencials que l’empresari i els treballadors considerin pertinents. Això no impediria, evidentment, que el Govern pogués dictar un Decret en relació als serveis essencials (ja que està en joc l’interès general), però permetria clarificar quina és –en fred– la situació que empresaris i treballadors han previst. Per això el conseller d’SDP ha presentat les dues esmenes d’addició.

Finalment el portaveu parlamentari d’SDP proposa modificar l’article 21, que fa referència als serveis considerats essencials que es puguin veure afectats per una vaga, afegint-hi el text següent: “En aquest àmbit, el Govern ha d’adoptar els acords necessaris per conciliar en cada cas l’exercici del dret de vaga amb la garantia del funcionament bàsic dels indicats serveis.”

En el redactat inicial de la proposició de DA seria la jurisdicció competent que s’encarregaria de determinar en cada cas la noció de servei essencials en el supòsit de litigi. L’esmena de Víctor Naudi vol aconseguir que abans que es plantegi la via judicial el Govern es manifesti.

SDP

TOTES LES NOTÍCIES