S’aproven els textos per complir amb les recomanacions del Moneyval

consellEl Consell General ha aprovat aquest dijous les noves modificacions del Codi Penal, de la Llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners, i de la Llei reguladora de les companyies d’assegurances per tal de complir amb les recomanacions del Moneyval, l’òrgan del Consell d’Europa encarregat de lluitar contra el blanqueig de capitals. Els textos han rebut els vots en contra del grup parlamentari liberal, que ha posat en dubte que aquests canvis permetin assolir els objectius plantejats, ja no només per satisfer el Moneyval sinó també per complir amb les recomanacions del Grup d’Acció Financera (GAFI). De la seva banda, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha lamentat que no s’hagi aprovat una esmena que pretenia evitar que en un hipotètic delicte de blanqueig provinent del contraban es pogués acabar implicant el comerç minorista de tabac.

Durant el debat sobre les modificacions dels tres textos, que s’han accelerat a causa de la crisi de BPA, l’oposició ha posat de manifest que el Govern hagi actuat amb presses “quan ens piquen la cresta des de fora”, i tots els grups s’han qüestionat per què no s’havien fet abans els canvis tenint en compte que l’informe del Moneyval és del 2012 i que la nota no verbal d’Estats Units rebuda l’agost de l’any passat també feia referència a la necessitat de fer aquestes reformes. 

Qui més dur s’ha mostrat davant dels tres textos legislatius ha estat el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que ha lamentat que el Govern no els hagi fet arribar els informes de seguiment del Moneyval, per la qual cosa se’ls fa difícil valorar si les modificacions “són realment encertades”. Pintat també ha posat en dubte, després d’escoltar aquest dimecres el director de la UIFAND, que la urgència de les modificacions estigués només motivada per la crisi de BPA, i ha aprofitat per criticar que si els òrgans de supervisió haguessin fet la seva feina no hauria esclatat l’afer.  
En canvi, tant el ministre de Finances, Jordi Cinca, com la consellera general demòcrata Meritxell Mateu, han defensat la importància i la necessitat de les modificacions. Mateu –que ha rebut les crítiques de la bancada liberal per haver comparat la situació amb un ball “que hem de dansar amb un ritme més accelerat a causa de l’afer BPA”–, ha reconegut que algunes mesures topen amb alguns “fets i gests de la nostra particularitat històrica i econòmica”, com és el fet d’haver tornat a incloure el delicte de l’autoblanqueig. Amb tot, ha afegit que no fer aquesta “adaptació necessària” podria tenir unes conseqüències “molt dures per a la pervivència econòmica del país”, ja que si el Moneyval posés Andorra sota vigilància, seria “un cop letal per a la confiança envers la plaça financera andorrana”. 

Paral·lelament, Cinca, referint-se a les crítiques de Pintat, s’ha mostrat convençut que les modificacions són suficients i convenients, i que en tot cas “segur que sense elles no passaríem el tall”. El ministre també ha demanat el vot unànime de tots (que finalment no ha pogut ser) per enviar un missatge a la comunitat internacional en el sentit que “governi qui governi la lluita contra el blanqueig no s’aturarà”. Responent a les crítiques per no haver fet les modificacions durant la passada legislatura, Cinca ha recordat que es va marcar un calendari amb un ritme assumible pel país en funció del punt de partida i també adequat per anar complint amb les demandes del Moneyval. El ministre també ha volgut agrair el suport rebut per part dels consellers del PS en aquesta qüestió, ja des de la legislatura passada, tot i lamentar que no hagi estat així en el cas dels parlamentaris d’SDP.

Text i foto ANA

TOTES LES NOTÍCIES