El Consell General ha aprovat avui per unanimitat la proposició de llei de modificació del Codi Penal per castigar la publicitat sobre prostitució als mitjans de comunicació del país. Concretament, la proposició de llei aprovada inclou com a delicte aquesta tipologia de publicitat i en fa responsables el director de la publicació o programa on es difongui, amb multes que poden arribar a ser de 30.000 euros.
Així mateix, i tal com ha explicat en la seva intervención la consellera Demòcrata Ester Molné, el treball en comissió ha permès endurir les sanciones econòmiques cap als culpables de promoure o afavorir la prostitució, amb 30.000 euros o amb el triple del benefici obtingut si aquest és superior. “Limitar l’import de la multa a 30.000 euros en ocasions pot representar una minsa sanció amb relació al benefici econòmic obtingut”, ha defensat Molné, sobretot en el cas de “xarxes o grups organitzats”.
En la mateixa línea s’ha manifestar la consellera socialdemócrata, Judith Salazar, que ha recordat que “la publicitat que alguns mitjans de comunicació feien a Andorra era sobre activitats de prostitució que es desenvolupaven a Espanya, on es calcula que el 80% de la prostitució és forçada”.
D’altra banda, des de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, el seu conseller general, Joan Carles Camp, ha explicat del perquè del vot favorable del seu grup a aquesta modificaciones: “Sabedors que, en la majoria de les ocasions, la persona que exerceix la prostitució no actua lliurement, sinó que és una víctima, i que, massa sovint, forma part d’una xarxa o d’un grup organitzat”.
L’estat, subsidiari de les indemnitzacions per violència de gènere
D’altra banda, i així ho ha anunciat també Molné durant la seva intervenció, s’està treballant en l’elaboració d’una proposició de llei per tal que totes les víctimes de violència de gènere puguin ser indemnitzades. Això permetrà aixecar la reserva a l’article 30.2 del Conveni d’Istambul sobre la prevenció i lluita contra la violència envers les dones. D’aquesta manera, i en cas que la víctima no pugui ser indemnitzada pel seu agressor, l’Estat en serà subsidiari. Així mateix, ha avançat Molné, aquesta garantia d’indemnització es farà extensiva no només a les dones sinó també a altres col·lectius.
Des del PS han defensat la importància d’empoderar les dones, assegurar el dret a la segona oportunitat i garantir que les víctimes de la violència física no hagin de patir violència econòmica. “Celebrem aquest acord beneficiós per la nostra societat, que suposa una millora per la igualtat de les dones”, ha expressat Salazar, sense deixar d’agrair “el treball de les companyes i els companys de la comissió”.
Són passos importants “en la lluita contra l’explotació de lespersones”, ha reforçat Molné. En la mateixa línia s’ha pronunciat la consellera liberal Eva López, que s’ha mostrat “optimista” per les iniciatives legislatives que s’estan tirant endavant des del Consell General i que “permetran afavorir els drets de les dones”. En aquest sentit, ha remarcat que es continua treballant per donar compliment al Conveni d’Istambul “tipificant clarament la violència de gènere, que és aquella que rep la dona pel fet de ser dona”.