S’aprova la derivació inversa per als casos de baixa urgència i complexitat que arribin a Urgències

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell
L’Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: Fòrum.ad

Amb l’objectiu de promoure nous mecanismes d’atenció als usuaris i de fer un ús més eficient dels recursos sanitaris, evitant les esperes al Servei d’Urgències de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, el Govern ha aprovat el decret de creació de la derivació inversa. Aquest nou circuit assistencial que es posarà en marxa el 14 de novembre permet que els casos d’usuaris majors de 16 anys que arriben a Urgències i el sistema de triatge els classifica de baix nivell d’urgència i baixa complexitat puguin optar per ser atesos en un màxim de 48 hores pel seu metge referent o un altre metge d’atenció primària.

Els usuaris, un cop derivats, podran demanar cita amb el seu metge referent o un altre metge d’atenció primària, si el primer no té disponibilitat. Per la seva banda, els professionals d’atenció primària hauran d’atendre aquests usuaris, preferentment de manera presencial, però, a criteri mèdic, també es pot efectuar de manera no presencial en modalitat telefònica.

Aquest nou sistema de derivació comportarà un increment molt reduït de l’activitat diària en les consultes d’atenció primària, tenint en compte la xifra de pacients que podrien complir els criteris de derivació inversa i el nombre de metges d’atenció primària que hi ha al país. La derivació inversa es podrà fer entre setmana i complementa les vies de derivació al nivell assistencial adient ja existents per als pacients no urgents i no complexos, com és el cas Servei de Permanències Mèdiques, que està disponible els caps de setmana a la Clínica Verge de Meritxell.

La derivació inversa es podrà aplicar en casos, per exemple, de pacients amb acúfens, amb dolor a les extremitats sense traumatisme o amb un refredat comú, sempre seguint la classificació del sistema de triatge.

[do_widget id=category-posts-pro-64]