S’aprova el Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor

El  Consell de Ministres, a petició del titular de Salut, Carles Alvarez, ha aprovat el Decret d’aprovació del Reglament relatiu a la informació alimentària facilitada al consumidor. El text desenvolupa un marc normatiu actualitzat referent a la informació alimentària i nutricional dels aliments i productes alimentaris que es posen a l’abast dels consumidors a Andorra. Aquest reglament ha estat sotmès a un procés previ de consulta pública, havent estat presentat i lliurat a les entitats i organismes que representen els diferents agents econòmics i socials afectats.

El decret d’aprovació compta amb una disposició transitòria per la qual s’estableix un termini de 18 mesos perquè els diferents sectors afectats s’hi puguin adaptar, termini aquest que es perllonga pel que fa a la informació que caldrà lliurar als consumidors en relació als productes i substàncies al·lèrgens definits, pels quals es disposarà d’un termini complementari de 6 mesos més. Aquest Reglament, tot i entrar en vigor un cop estigui publicat, no serà de general compliment fins a principis de juliol del 2018 i en el cas de la informació referida als productes al·lèrgens, fins a principis del 2019.

El Reglament respons a la demanda social cada vegada més exigent pel que fa a la informació que han de contenir els aliments i productes alimentaris, en consonància amb les normes vigents a la Unió Europea, en tant que és el territori des del qual s’importa la majoria dels aliments i productes alimentaris que asseguren el proveïment alimentari del nostre país.

Aquest text ha de garantir el dret dels consumidors a la informació i per tant a què aquests puguin decidir amb coneixement de causa els aliments i productes alimentaris que desitgen consumir en funció del seu estat de salut, en particular en el cas d’aquelles persones que puguin patir d’intolerància o al·lèrgia a determinats productes o substàncies contingudes en els aliments, així com també aquells que es desitgin consumir en funció de les seves conviccions morals, ètiques o culturals.

La normativa integra els principis rectors referits a la informació nutricional de caràcter obligatori que s’ha de posar a l’abast dels consumidors i aquella altra informació nutricional que és de caràcter opcional o voluntari, però que en cas que es faci constar a l’etiquetatge o que es proporcioni al consumidor, ha d’estar basada en l’evidència i ha d’evitar ambigüitats que puguin induir al consumidor a error.

El Reglament s’aplica tant en els aliments envasats, com en els no envasats, i preveu també la informació que ha d’estar a disposició del consumidor quan aquest els adquireix per mitjans de venda a distància. També s’estableix la manera com s’ha de fer constar aquella informació que és de caràcter obligatori, definint per exemple, la dimensió de la lletra en l’etiquetatge, o en el cas dels productes no envasats, les mencions que els han d’acompanyar garantint que aquesta estigui a disposició dels consumidors.

En el cas dels establiments que efectuen serveis de plats preparats, aquesta informació es pot lliurar al consumidor per mitjà d’un simple cartell o nota en la qual se li notifiqui que té a la seva disposició la informació alimentària referida als plats que se li puguin oferir. D’aquesta manera els establiments hauran de disposar de les respectives “fitxes tècniques” d’aquells plats que elaboren i serveixen.

El Reglament contempla els requisits específics referits a la informació que ha d’acompanyar les carns fresques, el peix i la fruita i la hortalissa, en relació al seu lloc de procedència o origen i quan s’escau, les respectives modalitats de producció, categories i varietats.

Foto: SFG

TOTES LES NOTÍCIES