S’aprova el Decret de gestió, control i regulació de la població de corb marí gros

Corb marí gros
Corb marí gros. Foto: klimmanet/wikimedia

El Govern ha aprovat, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, el Decret de gestió, control i regulació de la població de corb marí gros a Andorra. El text estableix el pla a seguir en cas d’un augment significatiu del nombre d’individus d’aquesta espècie observats simultàniament, amb l’objectiu de limitar l’impacte sobre les poblacions piscícoles del país.

En aquest sentit, amb la finalitat de protegir la població piscícola natural dels rius d’Andorra i de prevenir un impacte greu, el departament de Medi Ambient i Sostenibilitat –amb la col·laboració del cos de Banders– realitza uns recomptes mensuals –entre el novembre i el març– de la presència del corb marí als rius del país des del 2013, a més d’un recull permanent de les observacions d’aquesta espècie.

Així doncs, atès que s’ha constatat un increment de la població de corb marí en els darrers recomptes i una presència permanent al país els últims mesos, s’aprova el pla de gestió, control i regulació.

El pla estableix que quan s’observi a tot el país un nombre d’individus superior a la mitjana dels recomptes dels 3 anys anteriors –sinònim de presència excessiva– o es constati que pernocten al país, s’han de practicar uns controls d’individus en desplaçament foragitant-los per retornar-los fora d’Andorra. Les actuacions de control les duen a terme els membres del Cos de Banders mitjançant el sistema més efectiu (espantament sonor o visual).

En cas que el pla de control per foragitament no sigui efectiu i que el nombre d’individus de corb marí observats simultàniament a tot el país sigui superior a la mitjana més la desviació estàndard, s’ha d’aplicar un pla de mesures de regulació. Les actuacions de regulació les duen a terme els membres del Cos de Banders mitjançant el sistema més efectiu (captura i sedació o tirs directes).

 

El decret presentat a la CENBA

La ministra Calvó ha explicat el recent decret aprovat pel Govern a la Comissió de Coordinació i Desenvolupament de l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat d’Andorra (CENBA). Així mateix, durant la celebració de la comissió també s’ha exposat l’entrada en vigor del conveni CITES, les implicacions normatives i informació sobre actualització de la normativa en curs. L’adhesió suposa per a Andorra donar continuïtat a la legislació ja existent al país i reforçar el seu compromís en matèria de control del comerç de les espècies de fauna i flora amenaçades o en perill d’extinció en col·laboració amb 183 estats més.

La CENBA és un òrgan consultiu i de coordinació de les actuacions del Govern i dels comuns en matèria de conservació de la biodiversitat i de participació de la societat civil prevista a la Llei 7/2019, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, del 7 de febrer del 2019. Les seves atribucions són les de participar en l’elaboració de l’Estratègia Nacional de la Biodiversitat, fer-ne el seguiment, l’avaluació i les revisions, així com participar en l’elaboració dels reglaments enunciats en la Llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge.

[do_widget id=category-posts-pro-64]