Sant Julià i Escaldes podrien recuperar l’aigua aquest vespre

torrentadaLes zones de Sant Julià de Lòria i d’Escaldes-Engordany que no tenen aigua com a conseqüència de la torrentada d’aquest dimarts podrien recuperar el servei entre aquesta tarda i aquest vespre. Així ho ha donat a conèixer el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

En el cas de les zones d’Aixirivall i de la urbanització Costa de Nagol, els treballs de neteja que s’estan realitzant a la captació de la Peguera avancen positivament. Així doncs, segons Espot “aquest vespre es podria tornar a habilitar la captació i es podria recuperar el subministrament d’aigua”.

Pel que fa a les zones d’Escaldes que reben l’aigua de la vall del Madriu-Perafita-Claror i que, actualment, no tenen servei, podrien recuperar el subministre “entre les sis i les set de la tarda”, un cop s’hagi pogut netejar del tot la captació. Tot i això, Espot ha deixat clar que inicialment l’aigua podria no ser potable i que no ho serà “fins que no baixi clara”.

Pel que fa a les inspeccions que s’han realitzat durant aquest dimecres, Espot ha destacat que aquestes han permès constatar que “no hi ha una situació de risc”, ja que no hi ha hagut esllavissades a la muntanya.

A banda de treballar en la recuperació del servei d’aigua, el Govern ha explicat que ara les principals tasques se centren en netejar els ponts obstruïts de les zones de Sant Julià així com en retirar els sediments que tallen la carretera de la Peguera.

En total, Espot ha apuntat que s’han acumulat “entre 6.000 i 8.000 metres cúbics de sediments”. Aquest dimecres, de fet, ja s’ha habilitat una zona propera per anar-los abocant. Tot i això, el Govern calcula que la carretera no es podrà reobrir fins d’aquí dues setmanes, ja que les tasques de neteja seran llargues.

Aquest fet no dificultarà la comunicació amb Naturlandia, ja que la carretera d’accés habitual, la de Juberri, és perfectament transitable. El que sí que afectarà serà part del recorregut de la prova esportiva Andorra Outdoor Games, que havia de transcórrer per aquesta via i que, finalment, ho farà per la de Juberri.

D’altra banda, des del Govern s’ha confirmat que aquest dimecres a la tarda, els Bombers han hagut de rescatar mitja desena de gossos atrapats en un terreny a la zona afectada de Sant Julià de Lòria. Els animals han estat traslladats en bon estat de salut a la gossera i s’està intentant contactar amb el seu propietari perquè se’n faci càrrec.

Per la seva banda, el director de Protecció Civil ha donat a conèixer que en a les parts altes de la muntanya de Sant Julià s’hi van acumular 71 litres per metre quadrat en una hora, una quantitat excepcional amb tant poc temps. Això, juntament amb el fet que el terra estava molt sec i no drenava l’aigua sinó que en permetia el lliscament, va ser el que va provocar la torrentada.

Areny ha apuntat que el fet que hi hagués vegetació al torrent “va fer que baixessin més troncs però, alhora, va ser positiu perquè va alentir la baixada de l’aigua”. En aquest sentit, en ser preguntat per si el fenomen s’hagués pogut evitar amb una major neteja dels rius, Areny ha remarcat que si hagués estat més net, “l’aigua encara hauria baixat més ràpid”.

Pel que fa a la possibilitat que es repeteixi un fenomen similar els propers dies, Areny ha apuntat que el risc de tempestes i xàfecs forts s’allargarà fins divendres. En cas que es tornés a donar una situació excepcional com la de dimarts, amb una acumulació molt gran d’aigua en molt poc temps, “provocaria els mateixos danys, però no només aquí sinó que en qualsevol lloc del Pirineu o del món”, ha reflexionat.

Espot també s’ha referit a les paraules de la cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, que aquest dimecres al matí ha apuntat, en declaracions a RTVA, la necessitat de clarificar amb el Govern les competències en matèries com ara la neteja i manteniment de rius i torrents. El ministre ha assegurat que “més enllà d’acabar de dirimir qui és competent, ni el Govern ni els comuns deixen d’esmerçar esforços sinó que hi destinen els recursos necessaris”.

Pel que fa a l’avaluació dels danys materials, Espot ha assegurat que aquesta tasca encara no s’ha iniciat, sinó que es durà a terme un cop s’hagin resolt les qüestions més urgents i s’hagi tornat a la normalitat.

Text: ANA

TOTES LES NOTÍCIES