Sant Jaume dels Cortals commemora els seus 25 anys

Celebració dels 25 anys de Sant Jaume dels Cortals (Comú d'Encamp)
Celebració dels 25 anys de Sant Jaume dels Cortals (Comú d’Encamp)

Encamp ha commemorat aquest diumenge, 29 de desembre, els 25 anys de la construcció de l’església de Sant Jaume dels Cortals amb la presentació d’un audiovisual amb l’objectiu de recollir testimonis, experiències i records de la historia viscuda més recent sobre la construcció. La cònsol major, Laura Mas, ha recordat la importància de “commemorar els 25 anys de la capella de Sant Jaume i fer-ho amb un audiovisual que recupera la memòria històrica de la nostra parròquia”.

La cònsol ja ha agraït als testimonis i al departament de Cultura la tasca feta per l’elaboració d’aquest reportatge que ara es publicarà a les xarxes perquè tothom el pugui veure, i ha recordat que “la Diada de Sant Jaume als Cortals és un dels moments especials a primers de maig de retrobada dels emcampadans, en especial, dels cortalans que s’ha convertit en tota una tradició”.  

L’acte que s’ha iniciat amb una missa, ha comptat amb la presència del síndic general, Carles Ensenyat, els ministres encampadans, Jordi Torres i Ramon Lladós i diversos consellers comunals, així com alguns dels testimonis, del moment, que surten al vídeo.  

L’acte d’aquest diumenge també ha significat la reedició dels goigs a Sant Jaume, un document que conté la partitura i lletra original, així com l’explicació de la construcció de l’església i diverses curiositats.  



Un audiovisual que cerca la recuperació de la memòria oral

El reportatge dels 25 anys de Sant Jaume, de poc més de deu minuts, ha estat impulsat pel Comú d’Encamp. Gravat per Lluís Casabella i sota la direcció de Robert Lizarte, ha comptat amb els testimonis de l’excònsol Jordi Mas, l’arquitecte Manel Pallarès, el constructor Antoni Purroy, l’escultor Antonio Arias, l’escriptor i expert en art Alfred Llahí i les veïnes i testimonis de l’època Juanita Punsola i Nativitat Alís, així com, la col·laboració de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA), l’Arxiu Nacional, de la família Cintet i de la parròquia de Santa Eulàlia d’Encamp.  

El reportatge es podrà veure al web del Comú d’Encamp i permet descobrir curiositats com la inspiració de l’arquitecte pel protagonisme de la natura, el perquè d’un campanar a la italiana separat de l’edifici principal, o fins i tot, els detalls del dia de la primera pedra.  



La Capella de Sant Jaume dels Cortals

Una de les últimes construïdes a Andorra i situada al bell mig del bosc de les Llaus, es va construir l’any 1999. La primera pedra es posava la primavera d’aquell mateix any, sent el començament del què avui dia continua sent un indret referent de la parròquia i del país.  

Un projecte que es va desenvolupar en quedar-se petita l’antiga ermita de Sant Felip i Sant Jaume, per on passaven milers de persones cada any. Des d’un primer moment, es va voler que l’església quedés totalment integrada a dins del bosc, minvant així qualsevol mena de canvi en l’entorn natural.  

La capella es va construir enmig de la natura, i es va decidir separar el campanar de la resta, perquè no quedés tapat per la vegetació. El campanar compta amb la campana Cortalana, que avui dia, encara sona. L’arquitecte que va idear el projecte va ser Manel Pallarès per encàrrec del Comú d’Encamp. L’església també compta amb una talla de fusta del sant creada per Antonio Arias.  

Sant Jaume dels Cortals és, doncs, la darrera capella construïda en l’últim mil·lenni a Andorra, i una de les poques que aconsegueix mimetitzar-se amb l’entorn, amb un estil panoràmic que aprofita la llum natural, i des de la qual es pot gaudir d’una vista privilegiada de la vall d’Encamp. Un quart de segle que celebra l’aposta d’Encamp per conservar i potenciar la història, les arrels, la cultura i la tradició d’una parròquia. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

[do_widget id=category-posts-pro-64]