Salutació del cap de Govern, Antoni Martí, amb motiu del Dia de la Constitució

martiAmb aquest 14 de març es tanca l’any de la celebració dels primers 20 anys de la nostra Constitució. Un any en el qual hem pogut reviure, gràcies als actes organitzats pel Consell General, els acords i equilibris que van fer possible aquell avenç de 1993, amb el qual el nostre secular sistema polític va trobar el seu lloc en el món contemporani. És un privilegi poder comptar amb el testimoni de la majoria de protagonistes d’aquell moment, perquè les lliçons apreses fa dues dècades encara són útils avui.

També en ocasió dels 20 anys de la Constitució vam rebre, l’abril passat, la visita del secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon. En el seu parlament a Ordino, el secretari general ens recordava: “Independentment de la superfície d’un país o del nombre dels seus habitants, tots som part, en peu d’igualtat, del nostre futur comú que és, alhora, mundial”. Una referència oportuna perquè de tots els avenços assolits amb la Constitució de 1993 jo en destacaria avui aquest: Andorra va trobar el seu lloc al món. Vam assolir la sobirania popular plena, no per ser un país reclòs en si mateix, sinó per formar part d’un futur comú.

Durant els últims anys Andorra ha fet grans esforços en pro de la integració de seu model socioeconòmic en la comunitat internacional. I podem dir, amb moderada satisfacció, que estem trobant el camí, que no és altre que el de la competitivitat i de la cooperació.

Tant la posada en marxa d’un nou model fiscal equitatiu i competitiu, com la signatura de convenis de doble imposició, com l’obertura de l’economia a la inversió estrangera, com l’extensió dels drets econòmics a tots els residents, com l’accés al mercat interior de la Unió Europea… tots aquests canvis segueixen la línia de reformes en què s’emmarca la Constitució. Algunes d’aquestes reformes, com la d’un model fiscal just, generalista i equitatiu, estan explícitament previstes al text constitucional; d’altres deriven de l’esperit de la Constitució, que no és altre que el de garantir la continuïtat d’Andorra i els seus trets diferencials en un context global cada vegada més interrelacionat.

Amb la perspectiva que donen els 21 anys transcorreguts des que el poble andorrà va aprovar en referèndum la nostra carta magna, podem dir que el text constitucional i els seus equlibris són plenament vigents i útils per a l’Andorra d’avui. Al llarg de més de dues dècades, la Constitució ha permès que el nostre país assolís nivells encara més alts de participació política i de cohesió social. Ha demostrat ser una norma de normes flexible, que dóna cabuda a tothom i amb capacitat per adaptar-se als canvis.

Una Andorra més oberta al món, més equitativa i justa, més competitiva, més cohesionada socialment i més participativa des del punt de vista polític és un país més fidel a l’esperit que va inspirar la seva Constitució.

2 comentaris

  1. Dotet desperta, com sempre vens fum. Res del que parles ho tens tancat. Al llegir-te he vist clarament les dos andorres, la dels privilegiats i la real, on continuem patin la crisi, on cada dia tot puja menys els salaris i els ree,borsaments de la cass. La oligarquia que te el poder econòmic i polític viu en un altre món allunyat del poble.

  2. Potser és cosa meva,eh, però l’article es titula “Salutació del Cap de Govern, Antoni Martí, amb motiu del dia de la Constitució” i per contra ni tan sols esmenta tal esdeveniment.

Comments are closed.

TOTES LES NOTÍCIES