Salons de bellesa dels seixanta: els descobrim

El  primer saló de bellesa a què va ser Elisabet Parra era una habitació del pis de l’esteticista. Rondaven els anys setanta, i moguda per la passió per la bellesa que sempre l’ha acompanyat, va acudir per realitzar-se una neteja de cutis, el tractament beauty més comú d’aquesta època. Des d’aquest moment, els salons de bellesa han evolucionat molt. De petites habitacions hem passat a grans i cuidades instal·lacions que ofereixen tractaments cada vegada més específics i eficaços, amb mètodes d’última tecnologia. Un exemple és The Mindful Touch, de Natura Bissé. Avui hem volgut mirar enrere i conèixer els salons dels seixanta gràcies a aquest curiós vídeo de British Pathé.

Salons de bellesa dels seixanta
Gràcies a aquesta imatge audiovisual històrica, podem endinsar-nos al món del primer saló de bellesa de la Gran Bretanya (‘Britain’ s First Beauty Farm’ és el nom del vídeo). El terme anglès ‘farm’ (‘granja’ en català) encaixa amb les instal·lacions que veiem al vídeo, ja que el saló de bellesa de la propietària, Leida Costigan, és una casa de camp, amb un ampli jardí, situada a la petita llogaret de Knebworth, al nord de Hertfordshire. El seu ‘remota’ localització casa perfectament amb la idea de relaxació i tranquil·litat associada a qualsevol centre de bellesa.

L’exercici físic
Com veiem en el vídeo, l’activitat física a l’aire lliure era una part fonamental del tractament de bellesa. La jove del banyador groc que ens acompanyarà en la resta d’escenes apareix usant una màquina de rem, mentre que la resta de dones fan estiraments, utilitzen l’expansor de braços, exerciten les cames amb un cèrcol que sosté una de les treballadores, mantenen el equilibri sobre una taula Bongo – Bongo (una placa muntada en un cilindre) …

En el mateix jardí d’exercici, també hi ha clientes que es relaxen a l’aire lliure sobre cadires i gandules de tela, llegeixen i gaudeixen dels refrigeris que els ofereixen els cambrers. Aquest espai es presenta com l’oportunitat per “oblidar-se dels problemes del dia a dia”.

Tractaments beauty
Aquest saló de bellesa oferia tractaments variats. Alguns eren convencionals, com un bany d’escuma (de 30 min.) per aprimar i tonificar el cos o un massatge suec per tot el cos per alliberar tensions.

No obstant això, també presentaven altres tractaments més curiosos, com el peeling corporal amb cera calenta que havia de mantenir la dona durant mitja hora. Com veiem en la imatge destacada, les professionals distribueixen el contingut pel cos amb grans brotxes.

Un altre mètode corporal de bellesa és el vaccum cup, una mena de tassa elèctrica que aspira la pell, fent ventosa. Amb aquest sistema, la professional pretén acabar amb els teixits grassos de la clienta. El primer saló de bellesa de la Gran Bretanya també comptava amb una llitera amb dues tauletes al centre que movent de dalt a baix amb el propi cos realitzava un massatge.

La protagonista del beauty tour se sotmet també a un tractament d’ionització, que augmenta la circulació de la sang i acaba amb les línies d’expressió.

Els antics batuts detox
Després de l’exercici i els tractaments de bellesa, la protagonista del vídeo recupera forces amb la resta de clientes amb sucs variats de fruites i verdures (de ruibarbre, pastanaga, raïm …)

Per Belleza Activa / AMIC

TOTES LES NOTÍCIES