Riscos naturals extraordinaris no coberts per les asseguradores

Lluís R. Samper Pascual

Entre els riscos no coberts per les pòlisses d’assegurança de la llar figura l’exposició a fenòmens naturals de caràcter extraordinari, com poden ser inundacions, terratrèmols, erupcions volcàniques, tempestes ciclòniques atípiques, caiguda de cossos siderals, aeròlits, esfondraments, corriments i despreniments de terres o qualsevol fenomen meteorològic que no sigui el llamp.

Tinc entès que, pròpiament, Andorra no disposa d’un consorci de compensació d’assegurances complet, amb un fons per a afrontar el cost dels estralls causats per fenòmens naturals de caràcter extraordinari. Com altres països tenen, seria bo poder gaudir un sistema integral, amb la finalitat d’indemnitzar als possibles damnificats per contingències de caràcter extraordinari, que les asseguradores no cobreixen.

Com en els països veïns, paral·lelament caldria establir la figura legal de declaració de zona catastròfica, decretada per l’executiu, arribat el cas. Alhora, caldria constituir un fons econòmic, nodrit per un percentatge sobre les primes d’assegurança meritades per tal de poder, donat el cas, cobrir les indemnitzacions per als damnificats de fenòmens naturals de caràcter extraordinari i cataclismes.

En matèria de prevenció de riscos extraordinaris, als quals estem més exposats, crec que s’està fent allò que cal en cada cas. Entre les actuacions dutes a terme per l’Executiu al llarg dels anys, voldria destacar la col·locació de xarxes metàl·liques per a frenar la caiguda de blocs rocosos, la neteja de la llera dels rius, la canalització d’alguns dels seus trams, l’ancoratge de les roques inestables o fragmentades, les voladures per a provocar allaus controlats, la inspecció aèria en helicòpter i l’elaboració de mapes que assenyalen on es concentra el risc, amb indicació del ritme e intensitat observat en cada lloc.

Uns anys enrere, l’Executiu va proposar a les asseguradores constituir un fons comú per a cobrir els riscos naturals de caràcter extraordinari i els cataclismes no coberts per les asseguradores. A canvi, l’Executiu oferia no deixar instal·lar al país noves companyies d’assegurances. El compromís de l’Executiu amb les asseguradores es pot veure tombat per l’Acord d’associació d’Andorra amb la UE, si aquest organisme supranacional exigeix al Principat que les companyies foranes puguin lliurement venir a instal·lar-se en territori andorrà, un cop esgotat el període d’adaptació o moratòria que sigui establert.

[do_widget id=category-posts-pro-64]