Aquesta setmana s’ha celebrat la vuitena trobada del Comitè de pilotatge (COPIL) de la candidatura transnacional a Patrimoni Mundial de la UNESCO: ‘Els testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus: el Coprincipat d’Andorra’. A la sessió, que ha tingut lloc a Andorra i a la Seu d’Urgell, hi han participat els representants dels coprínceps, de les ambaixades francesa i espanyola, i dels ministeris de cultura andorrà, espanyol i francès, així com del ministeri d’Afers Exteriors d’Andorra, del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, del Consell Departamental de l’Arieja i de la Comissió andorrana de la UNESCO.
Els integrants dels tres estats han analitzat els treballs fets fins ara per a elaborar la candidatura i han establert les previsions de treball dels propers mesos, fins a la novena trobada del COPIL. Durant la trobada a la Seu d’Urgell, el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, ha rebut el comitè i els hi ha realitzat una visita als arxius diocesà i capitular d’Urgell i al conjunt catedralici. Un cop a Andorra, el comitè ha visitat les esglésies de Sant Serni de Nagol, de Sant Romà de les Bons i de Sant Joan de Caselles i la zona arqueològica de la Roureda de la Margineda. D’aquesta manera, els participants han pogut conèixer de primera mà alguns elements que conformen aquesta candidatura.
A més, aquesta vuitena sessió del COPIL ha permès que els seus membres coneguin als representants de les diferents institucions de l’Alt Urgell i del Principat en un sopar informal ofert pel Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, amb els representants dels comitès científic i de redacció; i representants de les institucions andorranes que formen part de la candidatura.