Recital poètico musical dedicat a Gloria Fuertes (1917–1998) a Ordino

El passat dimecres dia 26, l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino va acollir un recital poètico musical a càrrec de la cantautora catalana Silvia Comes. Organitzat per l’Ambaixada Espanyola a Andorra i el Ministeri de Cultura del Govern, l’acte es va compondre d’una part recitativa dels poemes i l’altra part cantada per la solista, que va actuar com rapsoda i com a cantant al mateix temps.   

En la presentació de l’acte, considerat “La primavera de las Letras Españolas”,  l’Excelentíssim Sr. Manuel Montobbio,  Ambaixador del Regne d’Espanya, va fer esment de les anteriors edicions en que l’any passat (2016) es va homenatjar a Ramon LLull (1232 – 1316)  en el 700 aniversari de la seva mort i en aquest mateix auditori. Mentre que l’any 2015 es va fer un recital en commemoració del 500 aniversari del naixement de Sta. Teresa de Jesús (1515 – 1582). Aquella vegada en el marc  de l’Església de Sant Pere Martir d’Escaldes-Engordany i amb el grup “Ars Hispaniae”.                            

Aquest any amb motiu del centenari del naixement de Gloria Fuertes, l’Ambaixada va proposar al Ministeri de Cultura de fer aquest concert  poètico-musical dedicat a la gran poetessa i escriptora espanyola.

L’acompanyament musical va anar a càrrec del pianista i també compositor Maurici Villavecchia, que conjuntament amb Silvia Comes, com hem dit abans,  rapsoda i cantant, són els autors d’aquest programa específic. Una proposta que abans ja havia guanyat el “Barnasants 2013” així com el premi “Bianca d’Aponte Internacional 2015”.  Van completar el conjunt  instrumental en la versió presentada a Ordino, el baixista Dick Themm i el bateria Roger Blavia, que conjuntament  i sota la direcció de la mateixa cantant Silvia Comes, van donar forma i color a un espectacle multidisciplinar que va captivar tots els assistents a la vetllada.

En el marc intimista de l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino i la seva bona audició, la veu de Silvia Comes ens va apropar a la gran poeta Gloria Fuertes, a través d’una desena de cançons, que corresponien als seus “versos per a adults” que va escriure en la seva maduresa literària.

El recital es va iniciar amb “carta canción” (1980) un poema en el qual l’autora ens parla de l’amor i el desamor. Va seguir amb d’altres propostes com “Todo asusta” ( 1954), “Viene la ausencia”, “Cuando el eco del eco”, “Casida a una casada”, “He dormido”, “Versos que escribí dormida”, “Silencio de nieve”, “Cuando muera”, etc.

De l’obra escrita per Gloria Fuertes s’ha de destacar la seva vessant de preocupació pels més desafavorits a qui dedica “El quarto mundo” en un to molt pròxim a la cançó protesta o podríem dir entre la queixa i la reivindicació social. També cal referir-se a “Poeta de guardia” (1968).  

Entre els seus versos hom descobreix la sensillesa narrativa i espontània de l’altre “Gloria Fuertes” que ens va descobrir la Silvia Comes… Gloria Fuertes, entre altres coses deia:  “Escribo como escribo. A veces deliberadamente mal, para que os llegue bien”.    

Per altra banda,  la cantautora Silvia Comes va a definir a la poetessa explicant-nos que… “Gloria Fuertes, mai va abandonar la ternura, la innocència i la transparència que havien marcat la seva literatura infantil”.

D’entre l’ampli repertori literari, anterior a la seva poesia d’adults, s’han de destacar els següents llibres infantils : “La isla ignorada” (1950), “El Camello cojito” (1973), “El hada acaramelada” (1973), “La oca loca” (1977) “Las tres reinas Magas” (1989), etc.. Per cert i amb motiu del centenari, aquesta última obra s’acaba de representar en format teatral.   

S’ha de constatar que per commemorar aquest centenari  del naixement de Gloria Fuertes, arreu d’Espanya, s’han fet diversos actes d’homenatge que inclouen l’exposició de les seves obres al Centre Cultural Villa de Madrid. Amb el titol de “El Universo de Gloria Fuertes” es presenta un itinerari cronològic a través de la seva vida i obra. On s’inclouen alguns dels manuscrits i altres documents originals de l’autora,  juntament amb tots els seus llibres. La mostra es podrá visitar fins el 15 de maig 2017.

També, al Poble de Guijuelo (provincia de Salamanca), el passat dia 28 d’abril,  se li va dedicar la “Lectura continuada” a la Plaça Major de la ciutat amb la participació dels alumnes dels diferents centres educatius. Tanmateix la Biblioteca Municipal de Gador (Almeria),  ha tancat la seva  “Semana del Libro” amb la lectura dels poemes de Gloria Fuertes.

Finalment,  em permeto de transcriure un del seus poemes que considero molt entranyable: 

La poesia no debe ser un arma,/debe ser un abrazo,/un invento, un descubrir a los demás/ lo que les pasa por dentro, /eso, un descubrimiento, /  un aliento, un aditamento, / un estremecimiento./ La poesia debe ser obligatoria.

Traduiré: La poesia no ha de ser una arma,/ ha de ser una  abraçada,/ un invent, un descobir als altres / el que els passa per dins,/ això, un descobriment,/un alè, un additament, / un estremiment./ La poesia hauria de ser obligatòria.

 

TOTES LES NOTÍCIES