Rebutjades les esmenes a la totalitat del pressupost

El  Consell General ha rebutjat les esmenes a la totalitat del pressupost 2017 presentades pel grup parlamentari liberal i pels tres consellers del Partit Socialdemòcrata que formen part del grup mixt, tot i les fortes crítiques a la situació econòmica i a la desconfiança que els hi transmeten els comptes presentats per al nou any. Els consellers de l’oposició han votat a favor de les esmenes, però el vot negatiu dels demòcrates ha impedit que prosperés. Un dels temes centrals de l’ampli debat ha estat la congelació de les transferències als comuns, ja que des de l’oposició insisteixen que no s’està respectant la llei, i reivindiquen que el pressupost hauria de reflectir unes transferències de 63 MEUR, en lloc dels 54,6 que ja van cobrar els anys anteriors. En aquest sentit, tant el ministre de Finances, Jordi Cinca, com el conseller general de DA, Miquel Aleix (encarregat de defensar el pressupost del 2017 per part dels demòcrates), han reiterat que els comuns ja han tancat els seus pressupostos tenint en compte aquesta congelació, i per tant no necessiten quantitats superiors perquè podria suposar un augment del dèficit previst.

El Consell General ha debatut aquest dijous dues esmenes a la totalitat al projecte de llei de pressupost del 2017 presentades pel grup parlamentari liberal i pels tres consellers del PS, perquè consideren que es tracta d’uns comptes “irreals” que no compleixen la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, també anomenada Regla d’or, tal com ja van argumentar el passat dimarts durant el debat de les esmenes a la totalitat del marc pressupostari 2016-2019. Finalment, aquestes esmenes no han tirat endavant perquè, tot i comptar amb el vot favorable de tota l’oposició, els demòcrates no han estat d’acord amb les seves argumentacions.

Un dels temes cabdals en aquest debat ha estat la congelació de les transferències als comuns, que en aquests moments tot apunta que no tirarà endavant perquè tots els grups de l’oposició estan en contra d’aquesta mesura i és necessària una majoria qualificada. El president del grup liberal, Josep Pintat, ha insistit que els demòcrates treballen d’esquena a la llei, i que així només aconseguiran “agreujar el dèficit”, i ha seguit denunciant que algunes societats públiques com Ctrasa, tenen deutes que no es reflecteixen al pressupost. El dimarts, durant el debat del marc pressupostari, Pintat ja va denunciar aquest fent centrant-se en què l’INAF té un deute de 170 milions d’euros, i per aquest fet va demanar fins i tot el cessament del ministre de Finances, Jordi Cinca. Precisament aquest ha iniciat el seu discurs lamentant que els liberals van confondre els dipòsits que té l’entitat amb un deute, i ha demanat rigorositat. El grup liberal ha clos anunciant la retirada de totes les seves esmenes a l’articulat per la disconformitat absoluta, ja que “el seu pressupost no s’aguanta i estan camuflant dèficits”.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Pere López, també ha reflexionat sobre les transferències als comuns i la manera de procedir del Govern, ja que assegura no entendre que els hi demanin el seu suport i comptin amb ell, mentre no han acceptat cap trobada en els darrers cinc anys per tractar el tema, i com a conseqüència adverteix que se’ls ha esgotat la paciència. L’esmena dels socialdemòcrates proposa que el 25% de les transferències es dirigeixin a inversions parroquials, un 15% a activitats socials, esportives i culturals, un 10% a aprofitament dels recursos naturals, un 10% a manteniment i millora de les xarxes bàsiques, i un 40% a lliure destinació. En cas que això no es compleixi, plantegen el retorn cap al Govern del 60%.

El conseller d’SDP, Víctor Naudi, també s’ha mostrat crític en aquest tema i ha acusat el Govern de “manca de voluntat real d’avançar en el tema de competències”, ja que “heu tingut cinc anys i no heu fet res”.

Des de les files demòcrates, Miquel Aleix ha estat l’encarregat de defensar el projecte de llei del pressupost del 2017, i ha demanat a l’oposició el seu compromís en temes cabdals per al país com són les competències i transferències, tot recordant que els comuns ja han aprovat els seus pressupostos comptant amb els 54,6 milions d’euros que ha previst el Govern, per tant “aprofitem la bona sintonia amb els comuns”. El ministre de Finances s’ha unit a les paraules del seu company de partit, i ha volgut que el debat se centri en quines competències ha d’assumir cada administració, i de quina forma es poden desenvolupar més eficientment, en lloc de parlar de la quantitat.

És aquí quan Aleix i López han entrat amb una picabaralla política, ja que el socialdemòcrata ha dubtat de la importància de les lleis per sobre dels acords institucionals. El demòcrata ha volgut fer un símil amb una cursa de fons i li ha demanat que no l’abandoni quan estigui a la meitat, davant del qual López li ha contestat que ni tan sols els han convidat a aquesta prova esportiva.

També ha estat motiu de discussió entre els dos el fet que López reivindiqui una major representativitat a la cambra amb iniciatives legislatives relatives a reduir els anys d’accés a la nacionalitat, el sistema electoral i la doble nacionalitat. És per això que Aleix l’ha acusat de voler “trencar el model d’Estat”.

Un altre dels temes centrals han estat les polítiques socials, ja que des del grup parlamentari mixt acusen el Govern de “brutals retallades de manera covarda i poc respectuosa”, segons Pere López. Les crítiques han estat molt dures, ja que consideren que els demòcrates han “arruïnat les persones i reduït l’accés a ajudes socials de forma salvatge”, demanant que s’inverteixi més en polítiques socials en lloc d’infraestructures. Amb aquestes afirmacions, el ministre Cinca s’ha sentit força molest i acusat el PS de creure “que és l’únic grup amb sensibilitat social i la resta no tenim ànima”. Així, ha assegurat que els números avalen que no és així posant com a exemple els augments d’inversió en l’àrea de suport a joves tutelats i extutelats, en l’acolliment a infants, en la promoció de l’autonomia personal, o en l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

Un altre dels temes que s’han posat sobre la taula és la manca d’inversió en el SAAS o la falta de creació de places fixes per eliminar personal eventual de l’Administració Pública, un fet que Cinca ha reconegut, però que ha recordat que ja s’han iniciat mesures, i que no és per motius de costos perquè els treballadors de l’Adminsitració Pública i els funcionaris formen part de la mateixa graella salarial.

Un cop rebutjades les esmenes a la totalitat, el projecte de llei de pressupost del 2017 seguirà el seu tràmit parlamentari i es calcula que en un període d’un mes o mes i mig es pugui portar a terme la seva votació.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES