Quatre corals al Concert de Nadal de Sant Julià de Lòria

L’església parroquial de Sant Julià i Sant Germà a Sant Julià de Lòria va acollir el tradicional concert de Nadal convidant a la Coral “SAAS qui canta?“. La interpretació va comptar amb les pianistes Miriam Manubens i Silvia Pastoret, que van acompanyar les corals en format alternatiu. 

La corals amfitriones, “La Llar de Lòria”, Els Petits Cantaires Lauredians i la “Coral Rocafort”  (aquesta última amb una llarga trajectòria de més de mig segle), van oferir un selecte repertori que van introduir  les veus de la “Llar de Lòria” amb la nadala tradicional catalana “El noi de la mare”. A continuació van interpretar “N’eren tres tambors” i la peça russa “La Balalaica”. Van acabar amb la nadala nort-americana “El trineu” que va comptar amb l’acompanyament rítmic del públic a demanda dels intèrprets. Els va dirigir Juli Barrero que s’estrenava en el càrrec.

En segon lloc va intervenir la “Coral Petits Cantaires Lauredians” que van cantar la tradicional andorrana “Les ninetes d’Ordino”, després “Meilleur ailleurs”, una versió  coral pertanyent al musical francès “Poussez les murs” de Yannick Nédélec i Pierre Bloch. Van ser dirigits pel mestre Òscar Sanchez. 

Va seguir “Caresse sur l’océan” una cançó del film dramàtic-musical “Les choristes” (Los chicos del coro) dirigit i guionitzat per Christophe Barratier l’any 2004. La banda musical va ser composta pel també francès Bruno Coulais que evidentment és l’autor de la peça interpretada. La cançó ens parla de com l’aire efímer de l’hivern transporta l’ocell lleuger, del mar fins a les muntanyes i arriba als castells d’Espanya.  Per cert aquesta, és una de les més belles melodies del film, l’argument del qual està inspirat en una altra cinta titulada “La Cage aux rossignols “(La Jaula de los ruiseñores) datada l’any 1945.  

concert nadal

Bruno Coulais, que havia estudiat piano i violí, és conegut per la composició de bandes sonores entre les quals hi ha aquesta destacada peça, que els Petits Cantaires Laurediants van cantar amb molt d’èxit.

Finalment, van ballar i cantar al ritme de “LimboRock”. El limbo és una dansa tribal originaria de l’Àfrica Occidental, que ha evolucionat en una fusió que a part dels ritmes africans s’hi troben altres ritmes com el calipso i el rock and roll. Tanmateix a l’Àfrica el ballarí imita els moviments dels esclaus per alliberar-se. En alguns indrets aquesta dansa té una connotació religiosa. La interpretació dels Petits Cantaries,  va donar la nota de color a la vetllada nadalenca de Sant Julià de Lòria.

 Seguidament va ser el torn de la coral convidada, i, “SAAS qui canta?” van entrar cantant un cànon popular titulat “Mira, mírame”. Van interpretar un villancet anònim del segle XVI pertanyent al “Cancionero de Palacio” titulat “Din-dirin-din” amb lletra del castellà antic, (amb reminiscències de la llengua occitana). Sempre dirigits per l’Òscar Sanchez, van continuar amb  “Marions les Roses” cantada en el format original francés, d’ una versió del grup francés de folk rock “Malicorne”, fundat el 1973.

Després, el cant espirtual negre “Go Down, Moses” que forma part del repertori recuperat per “Malena Smalls & The Hallelujah Gospel Chorale”, un important grup del Sud de Carolina (E.E.U.U.) que van actuar recentment al Prat del Roure a Escaldes-Engordany (5.12.2014).

Es va tancar l’actuació de la coral “SAAS qui canta?” amb “Can’t help falling in love” i “Oh Burden Down, My Lord”, aquesta última, correspond al “Kyrie” d’una Missa Gospel, arranjada per Lorenz Maierhofer amb motiu de la Missa per la Pau. 

 Finalment,  la Coral Rocafort, va fer una gran interpretació sota la direcció del mestre Daniel Areny, que va tenir el suport del director adjunt l’Òscar Sanchez.

Van començar amb una peça tradicional Zulú titulada “Siyahamba”, seguidament van cantar la nadala nord-americana “Allà en un pesebre”, per continuar amb la bella “Cançó de bressol,  per a una princesa negra”, amb lletra de l’escriptor Gabriel Janer Manila i música de Antoni Rodríguez Sabanes.

“El Glòria” compost per Eugene Butler, autor americà especialitzat en les composicions de cant coral actual,  ens va portar al cim de la nit. La coral Rocafort va seguir cantant  i ens van oferir “Prepare ye the way” amb lletra de Michael W. Smith.(New Hallelujah).  

 Per acabar com a cant comú, les quatre corals juntes van intrepretar la nadala “Santa Nit” composta per l’austríac Franz Xaver Grüber (1787 – 1863). Gruber era mestre d’escola i organista a Obendorf una població al costat de Salszburg, on va compondre i estrenar l’original d’aquesta bella nadala. (El text original ”Stille Nacht” està escrit en alemany pel també austríac i sacerdot  Joseph Mohr (1792 – 1848) i en traduir-se a moltes llengües ha sofert modificacions, mentre que la música de Grüber s’ha mantingut fidel a l’original.      

Les corals plegades van oferir com a segona obra de cant comú: “Happy Xmas” (War is Over) un cant de pau escrit i compost per John Lennon i Yoko Ono.

 L’acte final va inclore l’entrega d’un obsequi a la coral convidada, la coral del SAAS que va recollir en representació, la Maria Guitart. Tanmateix la coral Rocafort va retre homenatge a la cantant més gran del seu grup, la Mercè Olles que té 86 anys i que va rebre amb il·lusió un record de les diferents interpretacions de la coral. En format d’història breu, i emmarcada en or. Va ser el premi a la seva constància a través del temps d’una de les corals més antigues del Principat d’Andorra, que com hem dit abans compta amb més de mig segle d’història viscuda i cantada.

La vetllada va constituir una trobada de cant  intergeneracional, ja que les edats dels cantaires participants anaven dels 6 anys dels més petits, fins als 86 de la Mercè Olles ara homenatjada. 

“És l’hora dels Adéus”, amb tots els participants donant-se les mans, va cloure el Concert de Nadal 2014 a Sant Julià de Lòria, amb l’església plena de gom a gom. Al sortir els organitzadors ens van oferir una deliciosa coca i un bon vi de Nadal per desitjar  unes Bones festes per a tothom.

TOTES LES NOTÍCIES